Meridyen Eğitim Kurumları

Dr. Ahmet Bekaroğlu


MOURİNHO YENİDEN ÇIKIŞ ARIYOR..

Bugün bana bir arkadaş sordu 'Morinho teknik direktörlükte dünyada ilk üçe girer mi?' Benim ona verdiğim cevap aşağıda gelecek.


Evet Fenerbahçe Mourinho ile anlaştı. Fenerbahçe'ye hayırlı olsun. Mourinho Fenerbahçe'yi şampiyon yapabilir mi? Yapabilir. Çünkü iyi bir kadro kurulacak. Çok iyi futbolcular alınacağı söyleniyor. Ali Koç gurur vesilesi yaptı, şampiyon yapmadan başkanlığı bırakmayacak. Şayet bu hamleyi baştan yapsaydı, altı yıl beklemezdi. Demek ki futbolu bilmiyordu. Aziz Yıldırım'ın Mourinho ile görüşmesi ve başkanlığa aday olması onu uyandırdı. Aziz Yıldırım ona daha önce de söylemişti, 'Sen Koç'un çocuğusun, sana sıradan futbolcular almak yakışmaz, Sergio Ramos boşta git onu alsana, bu kalibre'de futbolcular transfer et'. Şuna dikkat etmek lazım, dünyanın bir numaralı hocası transfer edilmiş değil.
      Evet Mourinho'nun transfer edilmesi önemli bir olay. Ama dünyanın en büyük olayı değil. Ne demek istiyorum? Mourinho'nun teknik direktörlüğüne laf mı atıyorum? Elbette ki hayır.  Şunu demek istiyorum. Başta da açıkladığım gibi bugün bana bir arkadaş sordu, 'Morinho dünyada ilk üç teknik direktör arasına girebilir mi?. Ben de şöyle dedim. Kariyer olarak şimdiye kadar yaptıklarıyla girer. Porto ve İnter'de Şampiyonlar Ligini kazandı. Portekiz, İngiltere, İtalya ve İspanya'da Lig şampiyonu oldu. Roma'da Uefa ve Konfederasyon kupasını aldı.Toplamda da yirmi altı tane kupası var. Şimdiye kadar yaptıklarıyla kesinlikle ilk üç içerisinde. Ancak an itibarıyla asla ilk üçe giremez. Çnkü Avrupa'da artık ikinci klasman teknik direktör seviyesine düştü. Şöyle ki. Mourinho artık Real Madrid, Barselona, Manchester United Liverpool, Manchester City, İnter, Milan ve Juventus gibi büyük takımlara teknik direktör olamıyor. Bu şansını kaybetti. Artık ikinci sınıf takımlarda teknik direktörlük yapmaya başladı. Tottenham ve Roma takımları gibi. Ancak bu takımlara da lig şampiyonluğunu getiremeyince gönderildi. Yani başarısızlıklarından sonra oralardan da gönderildi. 
      Mourinho elbette ki bize bir kaç numara büyük gelir ve bizim çok üzerimizde. Evet kendisine iyi para verildi. Öyle ki üç yıl için 45 milyon yuro. Büyük para. Mourinho'nun bu paralarla Avrupa'da takım bulması mümkün değil. Yani Aziz Yıldırım'ın dediği gibi 'Fenerbahçe'nin Mourinho'ya ve Mourinho'nun da Fenerbahçe'ye ihtiyacı vardı'. Morinho, istese yıllık yüz milyon yuroya arap takımlarına giderdi. Ama o, parayı değil de kendisini yeniden avrupa gündemine taşımayı düşündü. Bunun için Fenerbahçe onun için seyircisi, medyası ve lobisi ile bulunmaz kaftandı. Yani yeniden çıkış arıyor. Ancak bu asla biribci sınıf takımlar için olamayacak. Belki de Fenerbahçe'den sonra Arabistan'a gidecek.  
      Bu dediklerim Mourinho, asla Fenerbahçe'ye şampiyon yapamaz anlamında değildir. Yapabilir ve yapacaktır da. Ülkemize geldiği için bizim için büyük hocadır. Ülkemiz ölçütlerine göre büyük bir teknik direktördür. Ancak dünya klasmanında öyle değil. Şu anda ilk beş arasına giremez. Şu andaki ilk üç teknik direktörü sırayla Ancelotti, Guardiola ve Klopp diye sıralarım. 
      Mourinho'nun Teknik direktörlüğünü Guardiola bitirdi. Guardiola Barcelona'da ayağa oynattığı futbolla öyle baş döndürücü bir maçlar oynadı ki Mourinho'nun çalıştırdığı Real Madrid'e bile içeride 3, dışarıda 5 gol attı. Guardiola Morinho'yu Real Madrid'in hocasıyken bitirmişti. Dediğim gibi onun takımına iki maçta sekiz gol atmıştı. Guardiola sonradan Bayern Münih'te aynı başarıyı gösterdi. İngiltere'ye gitti Manchester City'de aynı başarıyı gösterdi. Mourinho'nun Avrupa 'da üst düzey teknik direktörlüğü niye bitti? Çünkü 'çift ön libero ile oynayaıp rakibi bozup sonra da yakaladığında gol atmakla maç kazanmak' futbolu avrupa'da hatta dünyada bitti. Ve bu tarz oynayan futbolcular da nesil olarak tükendi. Bunun için Mourinho'nun maç kazanma ve başarı yakalama imkanı kalmamıştı. Hatırlayalım Real Madrid Barcelona'dan sahasında 5 tane yediğinde Mourinho Xavi Alonso ile beraber İnterden getirdiği stoper Carvallha'yı ve yine sonradan Beşiktaş'a da gelen stoper Pepe'yi ön libero oynatarak Messi'yi durdurmak istedi. Ancak bunu başaramadığı gibi orta sahadaki üretkenliği de kaybetti. Sadece Mesut Özil ile İniesta, Busquez,  Xavi ve Messi orta sahası ile başetmesi imkânsızdı. Zaten bu maçtan sonra Mourinho'nun teknik direktörlüğü düşüşe geçti, Real Madrid'de bir yıl şampiyon oldu ama Ronaldo, Benzema, Bael, Sergio Ramos ve Mesut gibi yıldızların olduğu Real Madrid'le ben de şampiyon olurdum. Bu büyük bir başarı değildi. Zaten Real Madrid'de Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu alamayınca gönderildi. Sonradan Manchester United ve Chelsea denemeleri başarılı olmadı. Sonradan da Tottenham'un yolunu tuttu. Orada da tutmadı. Roma'ya gitti. Roma'da UEFA ve konfederasyon kupalarını aldı ama lig şampiyonluğunu getiremedi. Bu büyük bir olay değildi. Çünkü Roma ile UEFA kupasını almak gayet doğal bir şeydi. Ancak uefa kupası pleyof maçında Roma takımı Trabzonspor'u elerken bile çok farklı yenmemişti. 
Kaldı ki Tottenham ve Roma Avrupa'da 2. sınıf takımlardı. Ancak gerek Roma, gerek Tottenham, gerek Chelsea ve gerekse de Manchester United'da kendisine büyük transfer bütçesi ayrılmıştı ama buna rağmen bu takımları Lig şampiyonu yapamadı.
      Şunu karıştırmayalım. Mourinho ülkemiz için büyük hocadır. İyi takım yapılır ise ki yapılacak Fenerbahçe'yi şampiyon yapacaktır. Ben de yapacağını düşünüyorum ama an itibarıyla dünyanın bir numaralı teknik direktörünü getirmiş değiliz. Zaten Fenerbahçe'ye bayıla bayıla geldi. Çünkü bu paraya ve bu seyirci desteğine böyle bir havaya Avrupa'da ulaşması mümkün değildi. Avrupa'da böyle bir takım bulamazdı.  Alacağı ücretle de hiçbir takıma gidemezdi. Avrupa'da 3. sınıf takımları da gitmeyeceğine göre ülkemize geldi. Verdiği beyanata bakın, 'Şampiyonlar Ligi'ne kalmak kolay değil, üç tane ön eleme oynayacağız -yani iki ön eleme bir Play of- ama ben meydan okumayı severim'. Niye diyemedi ki kesinlikle şampiyonlar ligi'ndeyiz, gruptan çıkıp hedefimiz finaldir diye. O da biliyor ki elimde böyle bir kadro olmayacak, olsa da bunu yapamam diye.
      Özetle Mourinho yaptıklarıyla elbette ki büyük teknik direktördür. Ancak an itibariyle klasman düşmüştür. Avrupa'da birinci sınıf teknik direktörlerden değildir. bana göre de onun teknik direktörlüğünü 
Guardiola ve Klopp bitirdi.
      Fenerbahçe başkanı altı yıllık başarısızlığını örtmek için bir hamle yapması gerekiyordu. Bir de başkanlık yarışında kendisinin karşısına Aziz Yıldırım'ın geçmiş olması başkanlığa yeniden seçilmesini zorlaştırmıştı. Çünkü öyle hatalar yaptı ki, Süper Kupa maçlarına çıkmamış olması, Ziraat Türkiye Kupası maçlarından çekilmiş olması, ligden çekileceğiz diye açıklama yapmış olması öyle büyük yanlışlardı ki kendisine gelecek büyük eleştirileri  örtbas etmek için Fenerbahçe kamuoyunu ve seyircisine heyecanlandırması gerekiyordu. Böyle bir atraksiyona ihtiyacı vardı ve bunu da Mourinhoiyi getirerek yaptı. Yoksa Başkanlığı yeniden alamazdı.
      Ben yine diyorum Mourinho Fenerbahçe'yi şampiyon yapabilir. Ancak 'çift ön libero ile oynayayım, rakibin oyununu bozup yakalayınca atayım' tarzından vazgeçip ayağa top oynamalı. İki defa Şampiyonlar Ligi'ni aldığı zaman bile kendi sahasına hapsolmuş ve dafans oynamıştı. İnter'in başındayken maç sonunda kaleci Valdez'in kendisine saldırdığı Barselona deplasmanında sıkı defans yapmış Seedof'un kreatif oyunuyla işi götürmüştü. Artık bu futbol bitti.  Ali Koç da nihayet yetkililerle kavga ederek şampiyon olunamayacağını anladı. Bunun için önce herkese gider yapan Yüksek Divan Kurulu başkanını değiştirdi. Şimdi de etkili ve yetkililerle iletişim ve barışı saģlayacak olan Acun'u listesine aldı. 
     Şuna da dikkat etmek lazım. Galatasaray bu yıl şampiyon olarak büyük bir iş başardı. Neden mi? Yaptığı transferlerinn hiçbirisinden verim alamadı. Yani bir önceki yılın kadrosuyla şampiyon oldu. Fenerbahçe ise yeni transferlerinin yüzde doksanından verim aldı. Burayı da unutmamalı. Galatasaray'ın yapacağı transferler ve Beşiktaş'ın da getireceği teknik direktör belli olduktan sonra yeniden bir değerlendirme yapılabilir.  Ama şu şartlarda Mourinho, Fenerbahçe'yi şampiyon yapacaktır. Fenerbahçe şampiyon olunca da, yer yeniden oynayacak gibi görünüyor.
      Basın toplantısını seyrettim. Ali Koç'un konuşmasını ilk defa beğendim. Konuşmasında 'başlangıçtan ziyade sonu hayırlı olsun, önemli olan budur' dedi. Ancak başkan olarak basın mensuplarından soru alması ve soruları kendisinin tercüme etmesi yanlıştı. Basın toplantısını medya departman direktörü idare etmeli ve cevaplarda olduğu gibi soruları da başkan değil de o tercüme etmeliydi. Mourinho da konuşmasında, 'şampiyonluk sözü değil, güçlü bir Fenerbahçe sözü veriyorum' dedi.
      Basın da biliyor 'Mourinho Avrupa'da artık ikinci sınıf teknik direktördür' diye. Bu çok dile getirilmiyor. Artık Galatasaray'ın şampiyonluğu da medyanın İşine gelmiyor. Ne gazete satılıyor, ne de programlar seyrediliyor. Paraya ihtiyaç var. Bu iş rant meselesi. Baksanıza seyirci çok fanatik. İmza töreninde bile stadın biletleri tamamen satıldı. Büyük bir hasret var. Galatasaray'ın şampiyonluğu bile medyanın işine gelmez. Çok sönük bir şampiyonluk kutlaması oldu. Çünkü doymuşluk var. Zaten Galatasaray yönetiminden istifa geldi. Umarım gelecek yıl aynı istifa teknik kadrodan gelmez.  Beşiktaş, Başakşehir ve Trabzonspor'un şampiyonlukları da yakın geçmişte gerçekleşti. Bursaspor da üçüncü lige düştü. Dolayısıyla Fenerbahçe bu sene şampiyon olacak. Zaten bu gücü de var. Ayrıca medya da zaten bunu istiyor gibi.  Çünkü başkan, yönetici, teknik direktör futbolcular ve medyanın hepsi, seyircinin maçlara olan ilgisine muhtaçlar.
      Diye düşünüyorum..