Meridyen Eğitim Kurumları

Nesrin Akkoç


KARARSIZLIK

Sevgili okurlarım ,yeniden güneş sıcaklığı ile içten bir MERHABA…!


Bu gün konumuz,

Karar ,Kararsızlık

 Hayatımızda bir çok zaman da bazı konular karşısında kararsız kalmak zorunda olmuşuzdur. istemek, bazen hiçbir şey istememek, bazen birilerini kırmamak, bazen istemediğimizi belirtmemek, bazen her şeyi birden istemek etken olabilir. 

Charles Flory: “En büyük zaman hırsızı kararsızlıktır!” diyor. Gerçekten de kararsızlığın yol açtığı endişe o kadar yıkıcı bir şeydir ki, kişiyi daha günlük işlerine başlamadan yorar. Aslında kötü bir karar vermek kararsızlıktan daha iyidir. Çünkü kararsız kalmak çok düşünmek demektir, kafanızın dolu olması demektir. Kafanızda yoğunlaşan o doluluk tarif edilemeyen berbat bir histir ki çoğumuz bu durumla karşılaşmışızdır. Kararsızlık, başarısızlığın gecikmesi ya da gerçekleşmemesidir. Sürekli yaşanan kararsızlık büyük düşünce yıkımlarına yol açabilmektedir.

 Onu yapsam mı  daha iyi  bunu yapsam mı, ay bunu mu  seçsem şunu mu seçsem, onu desem mi iyi olur bunu desem mi …! Bazen bir konuya öyle takılırsınız ki günlerce o konu beyninizi meşgul eder. Bazen yapacağınız işe daha günler varken ikilemde kalmaya başlarsınız. Şu şekilde davranmalıyım, hayır hayır bu şekilde… O kadar çok ki bu örnekler, hepsi basit kararsızlıklarımız. Peki nedendir kararsızlıklarımız? Kararsızlığın nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkün:

-Özgüven eksikliği

-Gelecekten korkma

-Bedel  ödemekten korkma

-Sorumluluktan kaçma

-Hayır diyememe

-Çevre korkusu

-Öğrenilmiş davranış olarak kararsızlık

Bu nedenlerden dolayı sürekli kararsız kalıyorsanız yaşamıyorsunuz demektir. Çünkü beyniniz sürekli karar vermekle meşgul ve bu yüzden hayatı kaçırıyorsunuz. Kafanızın dolu olmasının berbat bir his olmasından bahsetmiştik. Peki beyniniz nasıl boş olacak, nasıl bu denli kararsızlıklardan uzaklaşabileceksiniz? İşe birkaç maddeyle başlayabilirsiniz:

-Çevrenizdeki kararlı insanları gözlemlemelisiniz

-Kararsızlıkla ilgili yazılar okumalısınız

-Hedeflerinizi netleştirmelisiniz

-Başarı odaklı olmalısınız

-Bir konuyu nasıl analiz edeceğinizi öğrenmelisiniz

-Herkes kararsız bunda ne var, deyip geçiştirmemelisiniz

Hayatınız boyunca detaylara takılıp ikilemler yaşamak yerine kendinizi değiştirmeye bir yerden başlarsanız hayatı yeniden yakalama şansını elde edebilirsiniz. Beyninizi biraz boş bırakın ve anı yaşayın. Karar vermeniz gerektiğinde kendinizden emin olun ve sonunu düşünmeyin. Çünkü karar sizin ve buna başkaları ne düşünürü sokarsanız yandınız demektir. Haydi kararsızlıklara bir son verin. Her zaman dediğim gibi haydi harekete geçin!

En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir…….

Yaşamınız da sağlıklı kararlar almanız dileğimle,

Kucak dolusu sevgiler

Nesrin AKKOÇ