Geçtiğimiz Ramazan ayında olduğu gibi bu sene de geçen senenin aktörleri başrolde ve aralıksız bir şekilde yardım ve hayr işlerine devam ediyolar. Bu yazıyı yazarken isim detaylarına girmeden sadece ana hatlarıyla gözlemlerimi aktaracağım.
Geçen sene olduğu gibi bu Ramazan ayında 38 Mahalle Muhtarımız yine sahada aktif bir şekilde görev yapıyor, Kamu'dan gönderilen ya da kendi imkanlarıyla temin ettikleri, hayırseverlerin bağışladığı yardım kolilerini, alışveriş kartlarıı Azaları ve Vefa gruplarıyla birilkte kapı kapı dağıtmaya devam ediyor. Bu Ramazan ayında geçen sene olduğu gibi bazı muhtarların ön plana çıkacağını düşünüyorum zira bunun işaretleri ilk günlerden verilmeye başlandı.
Sarıyer Kaymakamlığı Vefa grubu bünyesinde olan resmi kurumlardan geçen senenin yıldızları TDV Sarıyer Şubesi ve Türk Kızılayı Sarıyer Şubeside bu Ramazan ayında aynı çizgiyi yakalayacağı düşüncesindeyim, TDV Sarıyer Şubesi Ramazan'ın ilk gününden itibaren sahada olmakla beraber Kızılay henüz sahaya inmedi ancak şube yetkililerinden aldığım bilgilere göre en kısa sürede sahadaki yerlerini alacaklar.
Geçtiğimiz Ramazan ayında fazla ön plana çıkmayan İHH Sarıyer Şubesi Ramazan'ın ilk günüyle birlikte aktif bir şekilde gıda kolisi dağıtımıyla bu Ramazan ayına damga vuracak sivil oluşumlardan biri olarak dikkati çekerken, bu Ramazan'ın en dikkat çekici STK'sı Sosyal Medya üzerinden örgütlenerek yaptıkları hayır işlerini kurumsallığa taşıyan ve Haydisendegel Sarıyer Kızılelma Yardımlaşma Platformu adıyla Dernekleşen yardım kurumu Ramazan başlamadan bir hafta öncesinde yüzlerce gıda kolisi dağıtarak bu Ramazan ayının yıldızlarından biri olacağını gösterdi. Bir diğer Sosyal Medya üzerinden faaliyet gösteren oluşum ise Sarıyer Yardımlaşma İhtiyaç Sahiplerine Volkan Sarıer grubu sadece Ramazan ayında değil yılın on iki ayındada ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor.
Yukarıda saydığım resmi, özel, kurum ve oluşumların tek bir amacı var ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardımcı olmak bunun için gece gündüz demeden özveriyle çalışıyorlar ancak burada dikkatlerinizi çekmeye çalıştığım bir konu var! Bu saydığım gruplar tamamen kendi belirledikleri kriterler doğrultusunda ve birbirlerinden bağımsız olarak yardım işlerinde bulunuyorlar şunu özellikle belirtmek isterimki yaptıkları yardımların yerlerine gittiği konusunda en ufak bir terettüd söz konusu değil ancak bu birbirinden ayrı ve koordinesiz bir şekilde yapılan yardımlar kanatime göre bir çok olumsuzluğuda beraberinde getiriyor.
Hedefleri ve çalışma prensipleri aynı olan kurum, kuruluş ve oluşumlar bir havuz oluşturarak yardım yapılacak aileleri ve kişileri belirleseler ve yapılan proğramlama çerçevesinde yardımlar yapılsa ulaşılamamış kimse kalmaz diye düşünüyorum. Yardım yapılacak kişiler belirlenirken herkes kendine göre kriterler belirliyor, bazıları, gelir düzeyine bakıyor, bazıları çalışıp çalışmadığına! Koordinesiz bir şekilde yapılan bu yardım işlerinde bazı aileler birden çok yerden yardım alabiliyorken bazı ailelere maalesef hiç ulaşılamıyor.
Nacizane benim önerim yardım faaliyetlerinde bulunan kurum. kuruluş ve oluşumlar Kaymakamlık Vefa grubu bünyesinde yer almalı. Devletten her ay düzenli yardım alan kişiler, belediyeden düzenli yardım alan kişiler ve derneklerin mensubiyetlerine göre düzenli yardım yaptığı kişiler var. İhtiyaç sahibi vatandaşlar titizlikle belirlenmeli ve mahalle mahalle tasnif edilmelidir. Öncelikle belirtmek isterimki STK ve Kurumlar mahallelerde yardım faaliyetinde bulunurken mutlaka ve mutlaka mahalle muhtarlarıyla irtibatlı olmalı, listelerinni muhtarlıklarla paylaşarak onların teyidi almaları gerekir. Zira mahalleye en hakim olan kişiler muhtarlardır dolayısıyla yardıma ihtiyacı olan kimseleri en iyi onlar bilirler.
Oluşturulacak havuzdan ve koordineli olarak yapılacak çalışma neticesinde inanıyorumki ulaşılmayan bir aile kalmaz.
Ramazan ayı boyunca yardım faaliyetinde bulunan herkesi dikkatli bir şekilde takip edeceğiz ve geçtiğimiz yıl olduğu gibi Ramazan ayının yıldızlarını seçeceğiz. Yardım faaliyetinde bulunan herkesten Allah razı olsun, işleri rast gelsin.