Meridyen Eğitim Kurumları

Dr. Ahmet Bekaroğlu


HALA DAHA CAHİLİYE DÖNEMİ KIRINTILARI TAŞIYORUZ....

Yazıma siyasi bir yorum yazılmasını istemiyorum, Çünkü siyasetle hiç ilgilenmedim işim gücüm olmaz. Benim işim Kur'an ve Sünnet çizgisinde konuları değerlendirmektir şöyle bir sıkıntı yaşıyoruz galiba.


Her fikir ve düşünce cenahına açık ve seçik söylüyorum, bu nefret dilini bırakalım artık.  Geçende bir Konuşma yapıldı ve orada tüm göçmenlerle ilgili büyük bir suçlama içerisine girildi ki elbette son derece yanlış. Çünkü biz biliyoruz ki; 'suçun ferdiliği ilkesi esastır', Kur'an-ı Kerim büyük bir devrimle 'suçun ferdiliğini getirip modern  hukuka armağan ederek insanlığa büyük bir hizmet sunmuş (İsra Suresi, 15. ayet) ve insanlığı atalarının yaptıkları ile suçlanmaktan kurtarmıştır. 

Sabetaist Konusu..

Sabetaist yok mudur? Elbette vardır ama ben ne bileyim ki kimdir. Devletin ilgili birimleri biliyor ve yaptıklarını takip ediyordur. Tamam falanca kılıkta görünüp bu ülkenin düşmanı olduğunu sonradan öğrendiğimiz çok kişi oldu. Ama bir konuyu genelleştirmek bizim dini anlayışımızda yok ki. Yukarıda örneğini verdiğim ayet bizie öyle öğretmiyor ki. Ama biz sorunlarımızı çözerken Kur'an'ı bazı almıyoruz ki be kardeşim. Kur'an bizim evimize, zihnimize girmedi ki.  

Devletin Aklı..

Bakınız devletimizin aklı ne kadar objektif ve doğru tamamen  İslami. Devletimiz ne diyor, 'biz İsrail devletinin Filistin'de yaptıklarını telin ediyoruz,  yoksa biz yahudi düşmanı değiliz yani antisemitist değiliz,  biz ermeni diasporasının ülkemiz aleyhindeki faaliyetlerin eleştiriyoruz,  yoksa biz ermeni düşmanı değiliz, çünkü  bizim ülkemizde kendisini bu ülkenin bireyi olarak aidiyet duygusu içerisinde yaşayan yahudi  ve ermeni vatandaşlarımız var,  başkalarının yaptığı suçları biz bir başkasına yükleyemeyiz'.  Hani bir mecelle kaidesi var ya; 'kötüden emsal olmaz' diye. Halk demiyor mu, 'her koyun kendi bacağından asılır' diye.  Siz 'göçmenler böyledir' diyerek yanlış yapıyorsunuz.  Bir göçmenden sabbetayist çıkmış olabilir, bunu nasıl olur da  umuma teşmil edersiniz? Nam-ı Diğer İstanbul şairi Yahya Kemal de Evlad-ı Fatihan yani geçmem, Marmara İlahiyat'ın eski fıkıh hocasıeski hocalarından Ahmet Davutoğlu ve edebiyat ve tasavvuf hocası Mahir İz de göçmen. Büyük hadisçi Prof. Dr. Tayyip Okiç de göçmen.  Şimdi bunlara ne diyeceğiz?.  Bosna'nın Bilge Başkanı Aliya İzzetbegoviç de bir göçmen. Batı Trakya'nın fikir öncüsü Dr Sadık Ahmet de göçmen. Onlar da mı sabetaist? Fatih Kızası'nda doğan Mehmet Akif'in annesi Buharalı,  babası Kosova doğumlu. Buna ne diyeceğiz?. Hepimiz Orta Asya'dan beri göçüyoruz. Dünya'dan da âhirete göçecek ve orada da ebedi mûkim olan göçmenler olacağız. 

Hülâsa..

Sorun şuradadır. Biz olmadan ve daha hamken hak etmediğimiz yerlere geliyoruz. Bir de  Kur'an'ı merkeze alacağımıza, onun bunun sloganvari görüşlerini baz alarak yazı yazıyor ya da konuşuyoruz. Bu sorunu çözmemiz lâzım. 

Yapacağımız Şey..

'Tevrattaki On Emir'de "öldürmeyeceksin" denmiyor mu? Ey Hahambaşıları, ey yahudi din adamları, yöneticilerinize kitabınız tevratın emrini niye hatırlatmıyor ve onlara niye bir şey söylemiyorsunuz? Niye bu tevratın emirlerini onlara anlatmıyorsunuz, niye tevratın dediklerini yapmıyorsunuz?, sizim dinimiz 'suçun ferdîliği ilkesini' getirmiş ve hukuka armağan etmiştir, sizin yanlışınızın acısını biz başkasından çıkartmayız, çünkü "kötüden emsal olmaz",   biz sizle amca çocuğuyuz, siz İbrahim Peygamber'in İshak oğlunun soyundan, biz de oğlu İsmail'in soyundan geliyoruz,  niye bizi öldürüyor sunuz?' dememiz gerekir.

Bu hocamız/arkadaşımız da..

Inanıyorum ki, elbette herkesi kastetmedi,  konuşurken heyecana kapılarak sürç-i lisan nedeniyle umum ifade eden bir kelime ağzımdan çıktı,  hep hata ediyoruz, bendeniz de çok hata yaptım ve  halen yapıyorum,  bu hocamız/arkadaşınız da özür dileyerek 'geneli kastetmediğini, "suçun ferdiliği ilkesini" (İsra Suresi, 15. ayet) bildiğini' ' ifade ederek bir açıklama yapmalıdır. Onu da kaybetmeyelim. Ayrıca Diyanet  İşleri Başkanlığımız zaten konuya müdahil olmuştur,  çünkü bu güzide kurumumuz bu konuda çok hassastır..