Meridyen Eğitim Kurumları

İbrahim Balcı


GELIN SARIYER'I YAZALIM

Aklıma geldi, yaz be dedim ve kararı verdim yazıyorum. Efendim; İstanbul’un en bakir ilçelerinden biri Sarıyer’dir. Hala Sarıyer’i, Sarıyer semtlerini, tarihini, tarihi yerlerini, sosyal durumunu bilmeyenler anormal derece fazla. Bunu bir şekilde değiştirmek zorundayız diye düşünüyorum. Bu nasıl olacak? Sorun bu!


Şöyle düşünüyorum. Ben yıllardan Sarıyer’i yazıp duruyorum. Doğasını, işyerlerini, sosyal durumunu, tarihi yerlerini vesaire… Çok olumlu tepkiler alıyorum. Geçmiş Sarıyer’i ve Sarıyerlileri tanımak isteyenlerin çokluğu dikkatimi çekti. O nedenle bunu yapmalıyız diye düşünüyorum. Şöyle yapabiliriz (Tabii görsel yayınlardan izlediğim kadarı ile);

Ben zaten Sarıyer’i yazıyorum, yazmaya devam edeceğim. Ama büyük veri potansiyeli olan arkadaşlar var hepsi de birbirinden değerli kişiler. Bunların kalem oynatmalarını istiyorum. Örneğin; Gazeteci/Yazan İrfan Terzi Rumelikavak Tarihi ve Spor’u, Dr. Ahmet Bekaroğlu Sarıyer’de diyanet ve din adamları; İsmail Bakar R. Hisar, Hisarüstü ve Baltalimanı, Emirgan’ı Cafer Hergünsel; Yeniköy’ü Cema Beşkardeşler ve Engin Cevahir; Tarabya’yı Cemal Beşkardeşler, Ferahevler bölgesini Nurten Ertul, Çayırbaşı’yı Erdoğan Sarıgöl, Büyükdere’yi Uğur Varol; Maden, Şifasuyu ve Çırçır bölgesini İlker Büyükdurmuş; Yenimahalle’yi Mehmet Emanet, Zekeriyaköy’ü Mustafa Balcı, Kilyos Vural Sözer yazabilir. Böylece müthiş bir eser meydana getirilebilir. Tabii ki Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı tarafından da desteklenirse büyük aşama kaydedilir gerçek anlamda Sarıyer tarihi yazılabilir.

Spor kulüpleri üzerine Spor Yazarı İrfan Terzi uğraş verir, balıkçılıkla ilgili gerekli çalışmalar ve tespitler yapılır, kooperatiflerle birlikte çalışılabilir.

Şu hususu önemle belirtmeliyim. Sarıyer ile ilgili fotoğraflar konusunda çok büyük zenginlik var. Örneğin, Hayati Yurdusev, İsmail Elgür, Ömer Bölekler, Mehmet Aras, Mehmet Emanet, Tarabya Nostalji, M. Ali Ersöz Boğazın Çocukları. Gönül Serap,, İrfan Terzi, Uğur Varol, Sarıyerli Caner gibi Sarıyer’e gönül verenlerde binlerce fotoğraf var. Tabii ki ben de de…

Makale yazmıyorum, dostlara bir çağrıdır. Sarıyer’e gönül verenlere sesleniyorum, Sarıyer’i daha da zenginleştiremez miyiz, güzelleştiremez miyiz? Gelin bir deneyelim.

Gelin Sarıyer’i yazalım….

NO: “2010 Kültür Başkenti İstanbul” projesi içerisinde Emirgan, Büyükdere-Sarıyer, Kilyos, Emirgan gibi bazı semtler kitap olarak yazılıp yayınlandı. Bunlardan yararlanılabilir.