Meridyen Eğitim Kurumları

Onur Yüksel


EKONOMİDE YİNE, YENİDEN YÜKSEK FAİZ

Seçimlerden sonra , ekonominin başına Sn.Mehmet Şimşek’i gelmesiyle birlikte politika değişikliğine gidildi çok da yabancı olmadığımız geçmiş yıllarda uygulanan bir sisteme dönerek merkez bankası faizleri kademeli olarak yükseltilmeye başlandı.


 Esasın da daha önce düşük olan merkez bankası faizi piyasa da kabul görmedi fiyatlama açısından düşük faize rağmen piyasada bireysel ve ticari kredi faizleri çok yüksekti. Çünkü piyasayı merkez bankası faizi sadece belirlememekte,  usd ve Euro kuru da enflasyonu fiyatlıyor. 
Merkez Bankası faiz oranını , asgari ücret gibi düşünebiliriz  tüm çalışanların fiyat endeks ve ortalamasının belirlenmesinde nasıl kıstas alınıyor sa faizde de aynı şekil.
Enflasyon çok yüksek , hayat pahalılığı ve her geçen gün artıyor , bugün dünden pahalı yarından ucuz düşüncesi ile insanlar ilerde sahip olamayacağım  endişesiyle  alış veriş yapmakta. Bu hani ülkede kriz ve enflasyon var bu kalabalık ve yoğunluk neden var o zaman sorusunun cevabıdır. 
Bir daha tatile gidememe korkusu ile insanların tatile gitmesi , bir daha telefon alamama korkusu ile telefon alması vs vs.. bir çok örneklendirme yapabilir. Ve sonuçta artık öyle de yok böyle de yok düşüncesi ile yaşamaya çalışma gittiği kadar gider kanaati hakim gitmediği yerde ise , kredi çekimi daha sonra ise , haciz ve icralar.. öykü bu şekil de.. 
En iyi ekonomist  kim diye sorarsanız asgari ücretle ve emekli maaşları ilee  büyük şehirlerde ailelerine geçindirebilen çalışan , emekçilerimiz.  Önümüzdeki günler de kredi faiz oranları yükselecek krediye ulaşmak daha zor ve maliyetli olacaktır.  Yeni Merkez Bankası Başkanımız ise donanımı ve bilgisi ile her geçen gün de yaptıklarıyla taraflı tarafsız herkesin beğeni ve saygısı kazanacaktır. 
Ekonomi de sonuç kısa vade de alınamayacaktır bu nedenle istikrar için uzun vadeli planlarla hareket edilmelidir.