Ekonomi ( İktisat) en yalın tanımı eldeki mevcut kaynak imkanlarla maksimum seviyede hizmet fayda sağlamaktır.
Eskilerin tabiriyle iktisatlı ( tasarruflu ) olmak sözü de bu tanımdan gelmektedir.
Ayrıca ekonomi sadece matematik , istatistik den ibaret değildir
Ekonomi aynı zaman da sosyal bilimdir , içinde , tarih , hukuk , psikoloji , sosyoloji ile toplumun davranış ve tüketim alışkanlıkları da belirleyici rol oynar.
Bir kişinin kazandığından fazla harcaması (geçinebilmek için ) bireysel olarak cari açıktır. Ayda 5.000₺ kazanan bir bireyin ayda 7.000₺ harcaması ayda 2.000₺ cari açık oluşturup ilerde artan bu makas borçlanarak kredi çekilerek kapatılmak istenecektir. Ülke ekonomisinde de devamlı duyduğumuz cari açık da bu şekildedir.
Kazanılanı ihracat , harcanan ise ithalat olarak düşünülebilir.
Ülkemiz de kullanılan elektriğin % 60’ının yurt dışından satın alınan doğalgaz ile üretilmesi cari açığa direk etki etmektedir.
Bu nedenle enerji politikaları daha da çok önem kazanmıştır. Başta Akdeniz olmak üzere karadeniz de de doğalgaz arama sondaj faaliyetlerimiz devam etmekte zaman zaman güzel haberler duymakta beklemekteyiz.
Merkez Bankasının yeni para politikası dövize endeksi mevduat dolar ve Euro daki çıkışının önüne geçerek ciddi şekilde düşüş sağlamıştır. Ancak bu geçicidir , geçiş için uygundur en kısa sürede kalıcı çözümlerin bulunması ve uygulanması gerekmektedir. Buna Merkez Bankası’nın sistem ve yapısını değiştirerek başlanabilir.
Gerek korona salgını gerek ise Rusya / Ukrayna savaşı dünya ekonomisini küresel anlamda etkilemektedir.
Bir yanda dünyanın en büyük enerji kaynaklarına sahip Rusya , diğer yandan da tahıl ülkesi Ukrayna iki ülkenin savaşı dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkilemektedir.
Rusya’nın Swift sisteminden çıkarılması ile para transferlerinde maliyetleri arttıracak bu durum iki ülke arasında ticaretlerde TL veya ruble kullanımını teşvik edebilir. Ayrıca her yıl gelen yaklaşık 25 MİLYAR USD turizmi gelirinden mahrum kalabiliriz.
Ekonomik sorunlar , savaş , korona salgını vs etkenler artan hayat pahalılığına sebep olsa da toplum neticeye yani tencereye kendi cebine bakar , ülke ekonomileri siyasete direk etki etmektedir ve millet her zaman haklıdır.