Meridyen Eğitim Kurumları

Dr. Ahmet Bekaroğlu


ANCELOTTİ'DE TAKTİK BİTMEZ

'Ancelotti'nin başarısı nerede?' diye bir soru sorulsa ben şu cevabı veririm. Ekrana devamlı yansıdı.


 

    Ancelotti'nin yardımcısı, görüşlerini devamlı şekilde Ancelotti'ye aktardığı anları defalarca ekranda gördük. Ancelotti de yardımcısının görüşlerine ne kadar değer verdiğini de gördük. Öyle ki Ancelotti yardımcısını pür dikkat dinliyor ve onunla müzakere ediyor. Tek başına karar alan bizdeki bazı hocalara bu örnek olsun.
     Aslında final bir önceki turda oynanmıştı. Real Madrid Bayern München yarı final maçı final gibiydi. Dortmund, bir siklet altta bir takım. Real Madrid'in asla rakibi değil. Bakmayın buraya çıktığına. Dün akşamki Real Madrid Dortmund Şampiyonlar Ligi final maçında kalede Belçika'lı Curtois oynadı. Curtois, sezonu sakatlıkla geçirdi  ve iyileşince tekrar kaleye geldi. Ama Real Madrid'i buraya kadar Ukrayna'lı kaleci Lunin getirdi. Ben onun oynamasını bekliyor ve istiyordum. Çünkü finalde oynamak onun hakkıydı. Her ne pahasına olursa olsun o oynamalıydı. Ama Ancelotti taktik ustası. Buna izin vermedi. Dortmund'un yakaladığı önemli iki pozisyonun birinde Curtois iyi açı kapattı. Bir pozisyonda da kafa vuruşunu aniden iyi çıkardı.
     Bir de ön liberoda da ben Fransız Touchemeni'yi bekliyordum. Çünkü mücadele gücü vardı. Ancak Ancelotti oyunu çift yönlü oynuyor diye diğer Fransız Camavinga'yı oynatmayı tercih etti. Dediğim gibi ben Tchouameni'nin oynamasını bekliyordum. Nitekim dediğim gibi oldu. Dortmund orta saha mücadelesinde daha genç ve mücadeleci takım olduğu için oyuna bayağı ortak oldu. Real Madrid iyi başladığı maçta araya atılan iki toptan iki pozisyon verdi. Dortmund bunu değerlendiremedi. Bunda Realin kalecisinin de başarısı vardı.
      Real Madrid Dortmund'un top yaptığını görünce geri çekildi. Yani rakibine 'onu aşamadığı' hissini verdi. Dortmund da bu oyuna geldi ve Real'in üzerine gelmeye başladı. Öyle ki, Avrupa Şampiyonası'ndan sonar futbolu bìrakacak plan ve Real'de son maçìna çìkan Alman Kross, bir Zidan olmasa da iyi bir orta saha futbolcusudur. Final maçında defansın içine gömülerek aldığı topları bir sağa bir sola uzun olarak gönderdi. Bazen de Valverde ile duvar pası yaparak aniden oyunun yönünü değiştirdi. Valverde de bir sağa bir sola deplase oldu, Kross ve Camavinga yüklendiğinde de onların bölgesini kapattı. Radrygo ve Vinicius Jr. aldığı toplarla sağdan soldan ceza sahasına indiler. Özellikle Vinicius'un soldan yaptığı ataklarla getirdiği toplar sonucu kazanılan korner atışları tehlikeli olmaya başladı ki Dortmund bunu beklemiyordu. Çünkü 'Real Madrid nasıl olsa üzerimize gelemiyor' hissine kapılmıştı. Ancak unuttuğu bir husus vardı. Real Madrid, final takımıydı. Ama bu bir taktikti. Real'in amacı; Dortmund'u üzerine çekerek kontra çıkan Rodrygo ve Vinicius'a alan açmaktı. Taktik profesörü Ancelotti yine planında tam isabet etti ve galip geldi. Real Madrid pivot santrafor olmadan oynuyor. Ancelotti, Bayern maçında finali getiren Modric, Joselu, Vasquez ve Militaoyu sonradan da olsa oyuna alarak onları ödüllendirdi. 
      Real Madrid'e iyi bir stoper lazım. Nacho aksiyor. Rudiger de ağır. Yedekteki Militao da nedense ilk 11 oyuncusu olamadı. İyileşen Avusturya'lı sol bek Alaba da hazır olunca defans daha da güçlü olacak. Hele de Mbappe de gelince bu takımı tutana aşk olsun.
      Ne kadar final maçı da olsa Dortmund Real Madrid'in rakibi değil ve bir siklet aşağıda. Bir de Dortmund'un hocası en etkili sol kanatlarını dışarı alınca takımını tamamen bitirdi.
      Real Madrid, çok efor sarfetmese de Ancelotti'nin taktiği ile işi götürdü ve on beşinci defa şampiyon oldu. İngiliz Lenekeer söylemişti, 'Futbol doksan dakika boyunca oynanan ama sonunda Almanların kazandığı bir oyundur'. Ulusal bazda bu sözün gerçeklik payı yüksektir. Ben de diyorum ki Lenekerr'in bu sòzü takım bazında Real Madrid için geçerlidir. Çünkü çoğu zaman diğer takımlar oynar ama sonunda Real Madrid kazanır. Dün akşam da böyle oldu. Real Madrid böyle bir takım.
       Hala Madrid..