Benim Adım Ali Can Boran. Sarıyer-Maden Mahallesi'nde yaklaşık olarak 20 Yıldır ikamet etmekteyim. "Engelsiz Sarıyer" adını verdiğim Köşe yazımda bende sizler gibi engelli bir kardeşiniz,abiniz olarak "ENGELLİLERİN SESİNE SES" Olmak için bugün size sıkça karşılaştığımız "İstihdam" konusunda görüşlerimi bildireceğim. Ruhsal ve Duyusal Engellim olmakla beraber %40 engelli raporu sahibiyim ve sizlerin ve bizlerin sorunlarını dile getireceğim. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan bu kardeşiniz ayrıca Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Yerel Yönetimler ve Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Emlak Yönetimi Bölümlerinde okumaktayım.
Kıymetli okuyucum, kendimi kısa da olsa tanıtma fırsatı buldum gelelim ilk konumuza,
Biz Engelliler, hayatta çok kez "Ayrımcılığa" uğramaktayız. Bu Ayrımcılıklar, Doğrudan ve Dolaylı Ayrımcılıktır.
TÜRKİYE’DE ENGELLİLERİN İSTİHDAM SORUNLARINA YÖNELİK KAMU POLİTİKALARI
Engelliler, sahip oldukları dezavantajlar sebebiyle desteğe en fazla ihtiyacı olan gruplardan biridir. Eğitim, meslek edinme, istihdam edilebilme konularında hayat mücadelesine dezavantajları nedeniyle bir adım geride başlamaktadırlar. Bu bağlamda engellilerin istihdamı, onların hayatın içine dâhil olmalarını, toplumla bütünleşmelerini sağlamaktadır. Bu çalışma, Türkiye nüfusunun yaklaşık %12’sini oluşturan engelli bireylerin eğitimsizlik, mesleksizlik ve işsizlik mücadelesine bir katkı sağlanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Engelli bireylerin kendi ilgileri, becerileri, yetenekleri ya da eğitimleri doğrultusunda kendine uygun bir işi yapabilir, istihdam edilebilir olduğuna inanmanın gerekliliği savunulmuştur. Çalışmanın kapsamını, Türkiye içerisindeki engellilerin mevcut durumu ve engelli istihdamıyla ilgili politikalar oluşturmaktadır. Bu çalışmada engellilerin istihdam sorunları hakkında devletin geliştirmiş olduğu kamu politikaları ve mevzuattaki karşılıkları değerlendirilerek, engellilerin istihdamı ile ilişkili haklarının tek bir çatı altında toplanması hedeflenmiştir. Engelli istihdamını arttırıcı ve mevcut durumu iyileştirici öneriler sunulmuştur.
Engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar nelerdir?
Bu sorunların başlıcaları; işyerindeki fiziki engeller, engelli çalışanlara yönelik tutum ve önyargılar, vasıfsız işlerde, düşük ücretlerle çalışmak zorunda olmaları, terfi imkanlarının yoksunluğudur.
Engellilerin topluma katılmalarında en büyük engel nelerdir?
Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden biri de ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunudur. Engellilerin içinde yaşadıkları fiziksel çevre, sahip oldukları fiziksel işlev bozuklukları/yetersizlikleri ve bunun yol açtığı sınırlamalar yüzünden büyük önem taşımaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre kamu işyerlerinde istihdam edilmesi gereken engelli işçi oranı ne kadardır? İş Kanunu uyarınca; işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları kamu işyerlerinde %4 oranında engelli çalıştırmakla yükümlüdürler.
4857 sayılı İş Kanunu 30. Maddesi uyarınca, işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.
Engelli istihdamı teşviki nedir?
14857 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki, engelli vatandaşların işyerlerinde istihdam edilebilmesi için devletin işverenlere sağladığı bir teşviktir. 14857 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinde en temel amaç işverenlerin mali yüklerini hafifletmektir.
Biz Engellilerin Tek İsteği Ayrımcılığa Uğramadan Kamu ve özel sektörlerde iş istihdamının sağlanması, Engellilere verilen aylıklar asgari ücretin çok altında olmasından dolayı iş istihdamı ne kadar çok olursa engelliler ekonomik yönden rahatlayacaktır.
Engelli bireylerin yaşam savaşları engelsiz bireylere kıyasla çok daha zor ve yıpratıcı. Ancak son yıllarda Devletimiz’ in, sivil toplum kuruluşlarının ve aktivistlerin çabaları ve katkıları sayesinde konu ile ilgili farkındalık oluşmaya, engellilerin önündeki engeller kaldırılmaya başlamış bulunuyor. Ben, yaşamını 30 yıldır engellerimle sürdürmekte olan bir birey olarak, nasıl bir yol kat ettiğimizin farkındayım. Ve yaşamaya, çok yakın bir gelecekte bizleri engelsiz bir Türkiye’nin hatta Engelsiz Sarıyer'in bekliyor olacağı inancı ile devam ediyorum…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…