Meridyen Eğitim Kurumları

Nesrin Akkoç


EMEKLİNİN RÜYASI 4 ( CORONA )

Değerli okurlar, Öncelikle içten bir merhaba…!


Kucak dolusu sevgiler.

 Beni biraz tanıdınız… ! Sanırım hani şu emekli uykucunuz ☺)  Sürekli uyuyup  rüyasında kabuslar gören emekliniz. Eh yaşlanınca evin içinde ne yapacaksınız ya uyuyacaksınız ya da TV seyredeceksiniz.

Elinizden gelirse biraz örgü, biraz gazete  hoş o da kalmadı ya artık dijital internet köşeleri revaçta, birçok gazete yayını durdurdu. İnternete girmeyi bilirseniz kullanmayı becerebilirseniz . Nereden bileceğiz ki Biz de internet mi vardı? 60-70 Kuşağıyız biz dedelerimizle büyüklerimizle sevginin tam içinde büyüdük. Akıl,  Ahlak, Terbiye olmazsa olmazımızdı. Biraz ölçüyü kaçır Anne  terliği tam tepende patlardı. Yardım alırım diye baktığın Aile büyüklerinse ya seni okumaz görmemezlikten gelir ya da ohhh iyi yaptı terbiye, terbiye  derlerdi. Ve Biz anlardık ki bu yanlış bir daha yapılmamalı böylelikle uygulamalı öğrenmiş olurduk. Biraz eskilere gittim ama kusura bakmayın!

Eskiler çok daha güzeldi. Sevgi, saygı ,dostluk, arkadaşlık, kardeşlik, komşuluk ne güzel değerlerdi.

Herkes birbirine sahip çıkar İMC ile tüm sorunlar çözülürdü. Gençler Kimin olursa olsun gözetimdeydi. Birinin çocuğu bir hata yapsa komşu Teyze veya  Amca derdine çare olur Aileye iş kalmazdı. 

Kısaca herkes gençlere sahip çıkardı. Bugün öyle mi ya genel de ( istisnalar kaideyi bozmaz)bir kusur yakalasam diye komşular gençleri dedikodu yapmak için hafiye polis gibi takip ediyor ve mahalleye ilk servisi onlar yapıyor . 

Gençler, diyeceksiniz ki aman ben de ne yapayım böylesi daha iyi…! 

Haklısınız sevginin, dostluğun ,güzelliğin tadına nail olamamış bir nesil olarak, Bence şanssız bir kuşaksınız! Sizin için çok üzülüyorum. Çoook bir bilseniz.

Her neyse açtık TV yi bakalım ne var akşam  haberlerini izleyelim derken yaşlılık bu ya yine uyuyakalmışız divanın bir köşesinde evde torun torba olsa böyle olmaz eh yalnız olunca maalesef …!

Hayırlar  ola, bir bakıyorum ki ; karşımda birkaç Turist (Turist olduklarını kıyafetlerinden anlıyorum bir garip) gibi birileri var etrafımda  dolanıyor rüya bu ya  bu ne diyorum TURKI TURKI  ŞİŞLİ   diyorlar şaka mı derken anlıyoruz ki yabancı bunlar  sokakta benden başka kimse yok onlarsa  üç kişi ve adres soruyorlar ama bir tuhaflar yüzlerinde maskeler sanki zuzaylı zekiye gibiler ! Neyse hemen karşı sokağın oralar gibi elimle anlatmaya çalışıyorum. Bana korkuyla bakıyorlar kaçar adımlarla uzaklaşıyorlar .Neden acaba derken bakıyorum ki; karşıdan iki kişi daha gelip yanımdan geçti onlarda da maske var Garip ama, Ben de niye yok neden takıyorlar derken köşe başında ki evime geliyorum Rüya bu ya işte..! Eve girince hemen  TV yi açtım ki ne göreyim kıyamet kopuyor. Tüm TV ler maskelerinizi takın, sokağa çıkmayın karantina günleri vs haberleri alabildiğine…Ölü sayısı, müdahale sayısı vs . Devlet malzeme vermiyor diye bağırıyor Doktorlar kırtasiyeden ozalit alıp koruma yapıyoruz. Peki Hükümetin görevi ne ki? Vatandaşını korumak değil mi? Bir başka kanala geçiyorum  Tabii emekli olunca öyle özel sistemlere verecek paranız yok. Dolayısıyla hangi kanalı çekiyorsa onu izliyorsunuz zemin katta ne olursa…!

Bu kanal da Yurt dışına tırlarla maske ve tıbbi malzeme yollandığı gururla anlatılıyor. Hayret!

Hangisi doğru acaba Doktor niye yalan söylesin ki can kurtarabilmek için çırpınıyor. Hatta

Bu yüzden Doktorlardan  ciddi kayıplar verildiğini anlatıyor. Kafam karıştı. Vatandaşının ihtiyacı varken niye  Yurt dışına sağlık malzemesi yollansın ki? ( Şeytan aklıma deli sorular yüklüyor !   Acaba başka şeyler mi çıkartılıyor) neyse bu arada sunucu maskelerinizi alabilirsiniz e devletten müracaat ediniz diye anons ediyor. Kardeşim ben bilgisayardan ne anlarım bu ne işkence ver postaya TC ile yolla zaten adresler elinizde Neyse sabah üst komşunun oğluna rica ettim  bilgisayarını aldı geldi. Bahçeye çıktık.( Bu arada yasak başlamış dışarı çıkmak yasak özellikle bizlere 65 yaş üstü ne yiyip ne içeceğiz, ihtiyaçlarımız yok mu bizim ilacımız ki kalp hastası olanlar ilaçlarını nasıl alacak hiç bilgi yok! eyyy hükümet! Bu düşmanlık niye ! Biz bu Ülkeye dedelerini şehit vermiş Ülke için ölümüne mücadeleler vermiş insanlarız. Bu Ülkenin canlı tarihi,bilgi bankası, Canlı kütüphanesiyiz.               

Neyse Bahçede çocuk uzaylı gibi bana da buldular bir maske ( peçeteden yapılma) oturduk . Ben söylüyorum evlat soruyor  maske isteyeceğiz ya yedi sülalemizi sordular…! Bu ne ya fişler gibi zaten siz de TC ve bilgiler yok mu? Defalarca sistem kapattı yeniden başladık. Evlat bunaldı, saatler geçti sonuç;  sonun da ben havlu attım. Vazgeçtim evlat teşekkür ederim dedim. Genç uçarak gitti. Bunalmıştı o da. Vazgeçtim e devlete müracaattan  yarın eczaneden paranla alırsın dedim kendi kendime. Ertesi gün ilaçlarımı alacağım zaten.  Ertesi gün Doktorumu aradım. Allahtan helal süt emmiş Hipokrat yemini olan Doktorlarda var. Ahmet beye rica ettim ilaçlarım bitti ben ne yapacağım diye aman sakın dışarı çıkmayın ( Çok hasta olduğumu biliyor ) Ben size yardımcı olacağım T.C. nizi yollayın ilacınızı yazıp size reçetenizi whatsapp tan yollayayım. Whatsappp o da ne ne yapacağım ,bilmiyorum Ahmet bey sabırla ne yapmam gerektiğini tek tek anlattı .Ohhh Allah razı olsun evladım  iyi ki Sizin gibi insan evladı gençler de var. Akşama doğru şifre geliyor, geliyor ama şimdi eczaneye nasıl gideceğim. Kalp ilaçlarımı almazsam malum  nefes alamam, ayakta durmam mümkün değil.  Direnç zayıf vücutta  (Ve ismini anmak istemediğim o malum hastalıkla da savaşıyoruz )

Zaten zor günlerdeyim. 

Eczaneyi arıyorum hocam özür dileriz eve servis veremiyoruz üzgünüz diyorlar. Aman Allahım  aniden bu korona nereden çıktı zaten bir sürü riskli hastalığım var topun ağzındayım. Çok bilinmeyenli   denklem gel de çöz.

Korona MİSAFİRLİĞE ANİDEN ÇAT KAPI GELDİĞİNDEN, Kriz yönetimi on numara olan hükümet bir karar alıyor, sonra o kararı iptal ediyor. Sonra tekrar onaylıyor, Sonra yine yeniden iptal velhasıl maymuna döndük. Beyinlerimiz adeta kilitlendi. Korona mı hiç sormayın geldiğine geleceğine bin pişman beyni karıştı ,çorba oldu . Bizim beyinler yaz bozlara dayanamadı sonunda topyekun yandı . Mesela,65 yaş üstü riskli diyor  Hükümet Pazar günleri  iki saat izin veriyor. İyi hoşta Pazar günü ilacımızı, ihtiyaçlarımızı nerden alalım. Her yer kapalı ya bizim suçumuz ne peki paramız var mı ki evimize toplu alış veriş yapalım. Daha ayın 25 ine 2 hafta var…! Hükümet bunları düşünmeli ama nerde? Ayrıca hiç evden çıkarılmamamıza karşın en çok ölümler 65 yaş üstü deniyor haberlerde peki bu nasıl bir durum anlayan beri gelsin.

 Yemeden içmeden vazgeçtik. Bir kaç komşuya yalvardık  kapılarını çalıp ah evladım gelirken ilacımı bu eczaneden alır mısın? Olur, bakarız, inşallah, maşallah! Ama herkes te kendine göre haklı izinli çıkanlar ya da kaçak alelacele kendi  işlerini bitirmeye bakıyorlar. Herkes kendi derdinde ne de olsa Can bu. Kim düşünür yaşlı komşu teyzeyi hem dedik ya o güzel günler çok  gerilerde kaldı. 

 Özetle; elimde sadece 1 günlük ilacım kaldı. hayati tehlikesi olan ilaçlar artık tüm riski aldım benim de canım söz konusu eczane 400 metre caddeye çıkmadan arabanın içinden inmeden diye düşündüm! Hükümet bana 1800 civarı maaş veriyor  hatta bazıları 800 civarı maaş alıyor buna karşılık sadece kapıya çıkarsanız 3150 tl ceza ödeyeceksiniz yani yaklaşık 3 maaştan fazla ceza yiyeceksiniz.Asgari ücretten yüksek hakka revamı? uygun mudur ?vicdanen! Kanunen ! Usulen ve Esasen?

Sevgili okurlar siz değerlendiredurun ben Eczaneyi aradım ilaçlar hazır dediler. Ama eve yollayamıyorlar. O tarafa vurdum bu tarafa sordum.  Baktım çare yok eczacı ile anlaştık.Eczane hemen evin köşesinde ben orta noktaya  gideceğim o da kalfayla ilacı yollayacak  Ben yakın mesafe sokak başına gittim. Eczacı da kalfası ile orta noktaya yolladı ilaçlarımı NİHAYET! ( Zaten mesafe 400 metre )  orta noktadan arabadan inmeden alıp döndüm ilaçlarımı. Ohhh nihayet şükür kavuşturana bunu başardık derken,  eve geldim kapıya fatura bırakılmış ne ara geldiniz kardeşim bir müsaade etseniz de bir nefes alsak .

Bakalım bunları nasıl çözeceğiz. İlk günler doğal olarak herkeste bir şaşkınlık kim ne yapar, kim nasıl yapar, kim faturasını nasıl öder? Bilinmiyor hiçbir açıklama yok haberler de sadece korku, kaos, şu kadar kişi öldü, Selam vermeyin aman nefes almayın vs.vs.  HEPİMİZ PARANOYA OLDUK .  Birbirimizden çocuğumuzdan kaçar olduk. Genel giderler de işin başka boyutu kazanç yok gider çok. Faturalar bir bir gelmeye başladı o da ne ? Aaaa  faturalar çifter çifter kesilmiş neredeyse 20 günde yaklaşık, ayrıca fiyatlar fahiş, uçmuşşşş, normalde 140 tl. ( 1 kişi ) gelen elektrik faturası aynı şartlarda olmamıza rağmen 290.tl civarı  geliyor 80 tl olan su yaklaşık 60 tl. civarında geliyor su tüketimi artmasına karşı (IBB İNDİRİM Yapmış teşekkürler  ) Ama Doğalgaz evlere şenlik normalde 200 tl olan DOĞALGAZ  ( küçük odada oturuyorum ve sadece orası açık ) maalesef 380 civarı gelince  aklım uçuyor. Bir de alay eder gibi ödemelerinizi aksatmayın online ödeyebilirsiniz, faiz ödememek için diye not var! Hadi bakalım varsa paranız zaten zar zor yetiştirdiğiniz bütçenizden iki katı ödemeleri karşılayın bakalım.      ( Peki bu zamlar ne  zaman % 100 oldu bilen var mı? Oysa maaşa yapılan zam belli ) 65 yaş üstü iseniz   eviniz de Bilgisayar yoksa  ya da Bilgisayar bilmiyorsanız  yandınız. Malum ihtiyaçlara yetişemezken Bilgisayar kusur kalsın. Hangi parayla alacaksınız ki. 

 İşin sosyal kısmı ayrı bir hüzün kalakaldık evler de, dört duvar arasında boynu bükük ( kendini idare edebilenler şanslı ), torunu kucaklayamaz olduk. Evlatlar hasretimiz, dost akraba yüzüne ,bir fincan kahveye, iki insanla iki kelama ,üç beş adıma hasret kaldık. Bizi ayrıştırdılar, uzaklaştırdılar, kristalize ettiler. Bilerek mi? Gerektiği için mi? Gerçekten Virüs  iki metre sıçrar mı? Bu Korona virüs mü, Bakteri mi? Havadan geçer mi?  5G mi? Yeni dalga ne zaman gelecek?,Normale dönelim mi?Toplum ayrıştıkça ayrıştı çıldırmak üzereyiz.

 Her şeyi sirke ve sularla yıkamaktan ,ellerimize kolonya dökmekten yaralar içinde kaldık. Ruh sağlığımız sıfır, eşlerin çoğu boşanma arifesinde. Neyse ne olan bize oldu.

Gözyaşlarımız göz pınarlarımızda dondu akamadı. Ahımızı alanlar Allaha havale…

2,3 ay sonra yavaş yavaş, Kaymakamlıklar Belediyeler yaşlılara destek vermeye başladılar. Zaten yakında normale dönecekmişiz bazı haberler öyle ,bazıları halen aman karantinaya dikkat! Bir gram aklımızla oynuyorlar mı? Gerçek ne Allah bilir.

Yine TV desteklerden bahsediyor ancak evden çıkmadan bilgisayar olmadan haberlerden duyduğumuz destekleri nasıl alacaktık. Telefon diyeceksiniz. Benim telefonum kontörlü ve kontörüm de bitti.Hani gelince üst üste gelir ya…! Arayan olunca merhaba diyebiliyorum şükür. Bu arada  Bir gürültü bir gürültü bangır bangır Aman Allahım ne oluyor ,kıyamet mi kopuyor derken. Bir baş ağrısı perişanım offf  bu nasıl bir yüksek ses  UYANDIM divanda uyuyakalmışım yine yaşlılık işte. Meğer o kıyamet TV den geliyormuş reklamlara girmişler. Hemen fırladım gereğini yaptım TV yi kapattım.

 Arkadaş sağır mıyız! niye reklamlarda bu sesi bu kadar yükseltiyorsunuz. Kulağımızı patlatıyorsunuz patatesçi misiniz nesiniz? Bu kadar yüksek sesle yayın yapınca duyacağımızı mı sanıyorsunuz? ASLA! UNUTMAYIN  NE KADAR YÜKSEK SES OLURSA VÜCUT TEHLİKE OLARAK ALGILAR VE KENDİNİ KAPATIR.

YANİ HİÇÇ DUYMAZ!HİÇ BİR ŞEYİ DUYMAZ!  

Yani yüksek ses çabalarınız boş, yok amacınız Halkı  beyin sersemi yapmaksa,bak! Bunu başarıyorsunuz. Hepimiz yorgun ve sersem gibiyiz sayenizde.( Yaptığınız anlamsız programlarla)

Ama bir gün bu Halk her yaptığınızı tek tek okuyacak, anlayacak ve o zaman Siz düşünün. 

Yani özetle ; ben yine uyuyakalmışım gürültüye uyanmışım. Meğer yine bir emekli rüyası görmüşüm.

 İlginç!

 Neyse ben uyandım ya umarım tüm güzel insanlarımız da en kısa zaman da uyanır ve gereğini yaparlar.