Meridyen Eğitim Kurumları

Filiz Şimşek


KÜSELİM ARTIK, OYNAMAYALIM

Her şeye muhalifmiş gibi gözüküp arada yandaş zannedilen sokaktaki vatandaşınız bu defa da televizyonlarda yayınlanan yarışmalara takıldı, iyi mi?


Yurdum insanının çoğunluğu gibi sadece ulusal kanalları izliyorum. Haber kanalları hariç hemen her kanalda yarışma programları yayınlanıyor.

Genel kültür yarışması deniyor; almanaklarda cevabı bulunan sorular soruluyor.

Bilgi yarışması deniyor; özel ilgi alanında olanların bile bilemeyebileceği sorular soruluyor.

Eğlence yarışması deniyor; katılanlara palyaçoluk yaptırılıyor.

Moda yarışması deniyor; soytarılığa özendiriliyor.

Müzik yarışması deniyor; hayallerle oynanıyor.

Hayatta kalma yarışması deniyor; yüze gülüp arkadan vurma aşılanıyor.

Yemek yarışması deniyor; Allah?ın nimetleri ile adaletsizce nasıl alay edilir gösteriliyor.

Yarışmaların izlenebilir olması yarışanların yarıştıkları alandaki becerilerinden çok birbirleri ile nasıl tartışabileceklerine göre olur sanılıyor.

Televizyon kanalları insanlara faydalı, bilgi, görgü, kalite edinilebilecek program yayınlama derdinde değiller. Tartışma, kavga, saygısızlık, adaletsizlik, terbiyesizlik, edepsizlik yayınlarlarsa  izlenir olduklarını düşünüyor olmalılar ki bu yarışmaları hazırlayan yapım şirketleri yarışmacı adı altında, saydıklarımı yapabilecek olanların arasından yarışmacılarını seçiyor. 

Türk insanı bu mudur?

Biz millet olarak tarihi (Kimimiz tamamı, kimimiz cumhuriyet öncesi, bazılarımız da yalnızca 1923 sonrası) ile, savaşlarda esir ettiği düşmanına bile adaletli davranan, adil, misafirperver olmakla övünen bir millet isek; bu yarışmacılarda izlediğimiz yarışmacılar başka ülkelerden mi ithal ediliyor?

Kimdir bu insanlar? Yarışma yapımcısı firmalar bu terbiyesiz, edepsizleri, ahlâksız insanları nereden buluyorlar ve neden buluyorlar?

Sokaktaki bir insan olarak ben bunları izlemek istemiyorum ki!

Genel kültürüm, bilgim, görgüm artsın, bilmediğim bir bilgi öğreneyim, güzel bir ses dinleyeyim, bilmediğim bir yemek görüp yapayım diye izlediğim yarışmalarda birbirlerine çemkirip durdukça çirkinleşen insanlar izlemeye mahkum ediliyorum. Yazık bana!

Ya bu yarışmaları, dizileri, programları izleyerek büyüyen insanlar ne olacaklar? Türk milleti olarak övündüğümüz ne kadar özelliğimiz var ise her birini gün gün kaybedeceğiz emin olun.

Ekran karşısında vicdanının nerede olduğunu bilmeyen bu edepsiz, utanmazlarla küselim artık, oyunlarına ortak olup onlarla oynamayalım, ne olur?

Sokaktaki Adam

Filiz FENTÇİ