Meridyen Eğitim Kurumları

İbrahim Balcı


DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KALDIRILMALI MIDIR? ASLA

Bu nasıl bir istektir? Bu nasıl bir arzudur? Bu kadar acizane düşünce olabilir mi?


Hadi DİB kaldırdın bu kurumun görevlerini kim nasıl yapacaktır? Bu kurumu kuran zihniyet, bu kurumun nelere kadir olacağını, neler yapabileceğini bilmiyor muydu?
Altı yüz yirmi iki yıllık bir imparatorluğun mirası olan din işlerinin başındaki şeyhülislamlığın ne denli güçlü olduğunu, yeteneksiz din adamlarının elinde ne kadar kötü olduğunu, hatta koca imparatorluğun önce duraklamaya, sonra gerilemeye bilahare yıkılışa götürdüğünü idrak etmekten aciz miydi ki şeri devlet düzenini terk edip Diyanet İşleri Başkanlığını kurdu.

MUSTAFA KEMAL o müthiş önsezisi, din ve din adam kisvesi altında siyasi ve çıkar dümenleri dördürüleceğini, din kisvesi ve sultası altında toplumun koyunlaştırılacağını bildiği için Genel Kurmay Bakanlığından hemen sonra Diyanet İşleri Başkanlığını kurarak şeri devlet düzenini terk etti. Yüce dini yobaz ve kötü niyetli kişiler, siyasetin esiri kara cahil şeyh, pir, şıh takımından kurtarma yolunu seçti. Yani din adamları ya Allah adına iş yapacak ya da def olup gideceklerdir. Gitmemekte direnenler, yasa ile görevden atılacaktır.

Nitekim Mustafa Kemal Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte hareket eden gerçek din adamlarını Diyanet İşleri başkanı yaparak din işlerinin en iyi şekilde yönetilmesi yolunu açtı. Tekkeleri, zaviyeleri, türbeleri kapattı, din öğrenimini yeniden düzenledi ve disipline etti... Bu iş yapılırken çok büyük uğraşlar verildiğini unutmamak gerekir. Doğudaki isyanların her ikisinde de Şeyhülislamlığın kaldırılması, DİB lığının kurulmasına karşı duruş vardır. Hatta Kubilay`ın öldürülmesinde de bunu aramak yanlış olmaz.

DİB leri başkanlığı kurulurken amaç, dini gerçek din adamlarının yönetimine terk etmekti. Din gerçek anlamda yaşanmalıydı. Din Allah ile kul arasında kalmalı, siyasetin oyuncağı ya da ayak bağı olmamalıydı düşüncesinden hareket edildi.

Kurucu irade Allah`ın dininin, tarikatlar, cemaatler elinde ÇIKAR AMAÇLI kullanılmamasını istiyordu. İslam âleminde onlarca tarikat ve yüzlerce cemaat var. Her tarikat adeta kendi dinini yaratmış, yüzlerce cemaat kendi çıkar menfaat AVM lerini kurmuş, cemaat mensuplarını soyup soğana çeviriyordu. Adeta tarikat şeyhleri hoca değil, haşa peygamber, cemaatin başındakiler de halife... Tarikatlar şeyhleri kuran-i değil, kendi nefsi adına hüküm veriyor ve mensuplarını çıkarı için çalıştırmayı amaçlıyor ve trilyonlarca para kazanarak kendi dünyalarını mamur ediyorlar. Cemaatler de zavallı, sıfır ya da kısır görüşlü yeteri öngörüden uzak mensuplarını dini söylemlerle korkutuyor kendilerine kul köle yaparak, onların sırtından milyonlar vuruyorlar... Sonra da gerek tarikat şeyleri gerekse cemaatin başındakiler Allah adını, dini ve peygamberi kullanarak ülkeyi soyup soğana çeviriyorlar... Günümüzde bunlar aynen devam ediyor. Nakşibendi tarikatının onlarca kolu dünyaya adeta hâkim! Cemaatlerin başındakiler keza öyle... İşte Feto, işte İsmail Ağa (Mahmut Efendi), İşte İskender Paşa, İşte Cübbeli Ahmet Efendi, İşte menzilciler ve o daha niceleri...
Ülkemizde laiklikten ödün verildiği için 1950 den sonra işin cılkı çıktı. Siyasilerin oy kaygısı nedeni ile tarikatlara esir olmaları ülkenin içine etti. Cumhurbaşkanlığı köşkünde şeyhlerin ağırlanması da neyin nesiydi?

ŞİMDİ ESASA GELELİM; Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılırsa ne olur. Olan bütün Türkiye`ye, Türk halkına ve daha çok da dinin bizzat kendisine olur. Öncelikle her cami kesinlikle bir cemaatin kalesi olur. Camiye bir diğer cemaat mensubunu almazlar, alsalar bile hor görürler. Camilere her cemaat lideri kendi ibadet ritüellerini yapar/yaptırır. Her cami ayrı bir merkez olur, tarikatlar ve cemaatler arasındaki menfaat çatışması ülkeyi kaosa sürükler. Tarihteki EBUSUUD Efendi ve KADIZADELER gibi halkın birbirini kırmasını ve dolaysıyla ülkenin darmadağın edilmesini hazırlar. Siyasi partiler Türkiye`yi bölüm parçalayamaz ama tarikat ve cemaatler ülkeyi kan golünü çevirir darmadağın eder. BUNU MU İSTİYORSUNUZ? Bu konuda kampanya açanların sağduyulu hareket etmeleri gerekmez mi? Lütfen daha sağlıklı düşünelim

Yapılacak iş DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINI kapatmak değil, o kurumu islâh etmek, kurumu tarikat ve cemaatlerin elinden kurtarmak ve korumaktır.
Ülkeye hizmet budur.