Tarih: 18.04.2021 19:34

Yusuf Ersoy, STK Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Sivil Toplum Kuruluşları; insanların tek tek yapamadıklarını beraber el birliğiyle yapmasıdır. Yani birlikteliği, gönüllülüğü ve dayanışmayı temsil eder. Sivil Toplum Kuruluşlarının yönetimler üzerindeki etkinliği, şehirleri daha çağdaş ve demokratik hale getirmektedir. Bu nedenle STK’lar demokrasinin olmazsa olmaz unsurları olarak toplumsal hayatımızın odak noktasında yer almalıdır. İnsanların ortak çıkarlarını artırmak için bir araya geldikleri aile, devlet ve piyasanın dışında kalan alan. Sivil Toplum Kuruluşları’nın  sağlıktan eğitime, insan haklarından sürdürülebilir kalkınmaya, çevreden doğal afetlere kadar çok geniş bir alanda sorumlulukları vardır. STK’lar çözüm ortağı olarak ülke politikalarına model oluşturmakla birlikte, toplum yararını en üst düzeye taşıyan ortamlar yaratırlar. STK'ların amacı sadece "ihtiyacı olana yardım etmek" değildir, STK'lar değişim yaratmayı ve çözüm üretmeyi hedefler. STK’lar  iyi yapılandıklarında çok güven toplayabilirler. 
Sivil Toplum Kuruluşlarının Özellikleri:
Gönüllülük esasına göre çalışırlar.
Çalışanların tek amacı topluma hizmet etmek, toplumun sorunlarına çözüm bulmaktır.
Çalışanlar, hizmetlerinin karşılığında ücret almazlar.
Çalışanlar görevlerini yaparken ast- üst ilişkisi içinde çalışmazlar. Her birey diğerleriyle dayanışma içindedir ve yardımlaşma ön plandadır.
Devletin katkısı yoktur. Ancak örgütlenmelerini ve faaliyetlerini devletin koyduğu yasalar çerçevesinde gerçekleştirirler.
Devletin yetersiz kaldığı hizmetlerde halkın yararına çalışmalar yaparlar.
Masraflarını (ihtiyaçlarını), çalışmalara destek veren üyelerin bağışlarıyla karşılarlar.
Oda, sendika, dernek, federasyon veya vakıf adı altında faaliyet gösteriler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
... ...