Meridyen Eğitim Kurumları
14.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:47
  • GÜNEŞ 07:11
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:35
  • BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Antalya Büyükşehir'den toplu taşıma filosuna 19 yeni otobüs

GÜNDEM

Başkentte moto kuryeli iftar desteği

YEREL YÖNETİMLER

Odunpazarı'nda Ramazan Denetimleri: Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünlere El Konuldu

YEREL YÖNETİMLER

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir: Nilüfer bir kadın kentidir

YEREL YÖNETİMLER

YEREL YÖNETİMLER Haberleri
Tarih: 10.04.2025 05:23 Güncelleme: 10.04.2025 05:23
“Uzaydan dünyayı görmek tarifsizdi”
Türk astronot ve 2024 yılında Türk Bayrağı ile uzay yolculuğuna çıkan Tuva Cihangir Atasever, Sakaryalı uzay meraklısı gençlerle buluştu. Büyükşehir'in Genç Katılımlı Proje Atölyesi ödül töreninde öyküsünü uzayda gerçekleştirilen 13 bilimsel deneyin detaylarını anlatan Atasever, “Uzaydan dünyayı görmek tarifsiz bir duyguydu. Türkiye olarak bu alanda iddialı olmak istiyorsak planlı, uyum sağlamak şart. Ekibimizle mezun olduğumuzda armamızı gururla taktık" dedi.

Türk astronot Tuva Cihangir Atasever, Büyükşehir Belediyesi’nin “Gençler Şehrin Geleceğine Yön Verin" sloganıyla düzenlediği Genç Katılımlı Proje Atölyesi Fikir Yarışması'nın ödül törenine katıldı.

Yoğun katılım
Şehit Erol Olçok Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen programa İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak, Okul Müdürü Harun Doğan, Büyükşehir bürokratları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Astronot Atasever, ödül töreninde uzay alanında meraklı olan gençlere deneyimlerini, tecrübelerini aktararak, gençler için büyük bir motivasyon oldu.

Uzay yolculuğu deneyimi
Türkiye'nin önemli bir değeri olan, aynı zamanda mühendis olan Atasever, 2024 yılı haziran ayında Türkiye'nin ikinci uzay deneyiminin baş kahramanı olduğu o yolculuğu anlattı.

Uzayda gerçekleştirdiği uzay yürüyüşü, mikro yerçekiminde yaşam, yer çekimsiz ortamda canlı hücrelerden 3 boyutlu doku üretimi gibi 13 farklı bilimsel deneyin detaylarını anlatan genç astronot, dünya dışında hayatta kalmanın yollarından bahsetti.

Sakaryalı gençlere çağrı
"Türkiye olarak bu alanda iddialı olmak istiyorsak planlı çalışmamız şart" vurgusu yapan Atasever, gençleri Büyükşehir Belediyesi'nin açacağı Bilim Merkezi'ne ve 'etik hacker' ile 'oyun geliştirme' yarışmalarına katılmaya davet etti.

“Armamızı gururla taktık”
Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever, Türkiye’nin uzay hedeflerini ve kariyer yolculuğunu paylaştığı konuşmasında şöyle dedi: “2024’te iki insanlı uzay görevine katıldık. Görev öncesi 8 ay boyunca Houston’da yaşadık ve çok yoğun bir eğitim aldık. Uzay yürüyüşleri, mikro yerçekiminde yaşam, günlük rutinler, kurutulmuş gıdalarla beslenme gibi konularda hazırlandık. Her modülün aynısında çalışarak mekanik, elektrik ve hidrolik sistemleri öğrendik. Yangın, basınç kaybı, amonyak sızıntısı gibi acil durumlara nasıl müdahale edileceğini uygulamalı gördük. Tüm testleri geçerek göreve hak kazandık. Uzay istasyonunda her ülkenin bir modülü var. Hayatta kalma eğitiminden sonra ekiple birlikte mezun olduk ve armamızı gururla taktık” dedi.

“Uzaydan dünyayı görmek tarifsiz bir duygu”
Uzay maceralarını ve dünya dışında hayatta kalmanın kurallarını anlatan Atasever, “19 Ocak 2024’te Alper abiyi uzay istasyonuna gönderdik ve orada 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirdik. Bunlardan biri, yerçekimsiz ortamda canlı hücrelerden 3 boyutlu doku üretmekti. 8 Haziran 2024’te bu kez New Mexico’dan yeni bir görev başlattık. Taşıyıcı uçakla 14 kilometre irtifaya çıktık, ardından uzay aracı ayrıldı ve roket motoru devreye girdi. Uçuştan bir gün önce tüm hazırlıklarımızı prova ettik. Eğer Türkiye olarak bu alanda iddialı olmak istiyorsak, planlı ve entegre çalışmak şart. Uçuş günü atmosferin dışına çıktık, mikro yer çekimli ortamda bilimsel deneylerimizi yaptık. Oradan dünyayı uzaktan görmek tarifsiz bir duyguydu. Bu ortamda çok az eforla hareket edebiliyorsunuz” dedi.

“Gençlerimiz için yepyeni bir alan açıyoruz”
Programda konuşan Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak ise, “Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirmeyi hedeflediğimiz Bilim Merkezi’yle, gençlerimiz için yepyeni bir alan açıyoruz. Genç Katılımlı Proje Atölyesi Fikir Yarışmamızda da arasındaki gençlerimizden; gıda, çevre, su yönetimi, mimari, ulaşım, gençlik, kültür, sosyal hizmetler ve dijitalleşme gibi alanlarda fikirler topladık. Üniversitelerde, şehir merkezlerinde ve dijital platformlarda bir araya geldik. Projeler jüri tarafından değerlendirildi, ardından halk oylamasına sunuldu. En çok oyu alan proje, sadece dosyada kalmayacak; Dijital Gençlik Merkezi’nde geliştirilerek hayata geçirilecek” dedi.

Astronot Tuva Cihangir Atasever, daha sonra Sakaryalı öğrencilerin uzay merakıyla ilgili sorularını cevapladı.

Yarışmanın kazanan ismi
Yarışmada “dijitalleşme” kategorisine “Mısır Yaprak Hastalıklarının Yapay Zekâ Modelleri ile Erken Teşhisi” projesiyle katılan Cevat Ayhan Fen Lisesi öğrencisi Gamze Seçkin, yarışmanın birincisi oldu.

Birçok başarılı öğrenci ise başarılı projeleriyle teşvik ödülüne layık görüldü. Ödüller, astronot Atasever ve protokol tarafından takdim edildi.


Sakarya,Sakarya Belediyesi
belediye365.com

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti