Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5742,83% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Aralık Ayı Yaşlı ve Engelli Aylıkları Hesaplara Aktarılmaya Başlandı

YEREL YÖNETİMLER

Tepebaşı'nda 'Siber Dünyada Kadın Olmak' Söyleşisi Gerçekleştirildi

YEREL YÖNETİMLER

Cengiz Bektaş'ın Anısına Kitap Lansmanı Düzenlenecek

YEREL YÖNETİMLER

Bir Başka Orkestra, Engelliler Günü'nde Unutulmaz Bir Konser Verdi

YEREL YÖNETİMLER

YEREL YÖNETİMLER Haberleri
Tarih: 09.04.2025 03:42 Güncelleme: 09.04.2025 03:42
Unutulmaya Yüz Tutan Atalık Tohumu Büyükşehir İle Korunuyor

Her geçen gün alım gücü düşen ve artan girdi maliyetleri karşısında üretim yapamaz hale gelen çiftçileri üretime teşvik etmek ve kazanç kapısını artırmak için, üreticinin ihtiyaç duyduğu tarımsal destekleri sunmaya devam eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlıyor.

Kırsalda yaşayan ve daha fazla üretemeyecek hale gelerek kente göç eden üreticilerin imdadına yetişen Büyükşehir; düşük gelirle boğuşan çiftçilerin, tohumdan hasada kadar her aşamada yanında oluyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi koordinesinde Büyükşehir’in 2021 yılında başlatmış olduğu “Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi” de bunlardan bir tanesi.

Dededen toruna miras olan Gülnar’ın meşhur atalık nohudu, uzun yıllar boyunca bu topraklardan ihraç edilen bir ürünken, zaman içerisinde üretiminin azalması ve kırsaldan kente göçle birlikte unutulmaya yüz tuttu. Büyükşehir’in hayata geçirdiği proje ile atalık nohudu yeniden hayat bulurken, Gülnarlı üreticiler hem ata mirasına sahip çıkmanın hem de kendi topraklarında kazanç elde etmenin mutluluğunu yaşıyor. Uygun hava koşulları dolayısıyla atalık nohutlarını toprakla buluşturan üreticiler, birkaç ay sonra hasat yapma heyecanını ise şimdiden taşıyor.

Şeker: “Atalık nohut üretiminin, gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyoruz”

Tarımsal Hizmetler Dairesi’nde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Pembegül Şeker, 2021 yılında başlatılan ve 2022-2023 yıllarında devam eden ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ ile ilgili bilgi vererek, “3 yılda 71 üreticiye 4 bin 260 kilogram tohum desteği verilmiş olup, 2025 yılında ise Gülnar ilçesi Bereket Mahallesi’nde yaşayan 10  üreticiye daha destek olunarak toplamda 600 kilogram nohut desteği verilecektir. Projeyle; Mersin’de yerel nohut üretiminin düzenli bir şekilde yapılması, pazarlanması ve sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Bu şekilde kaybolmaya yüz tutmuş atalık nohut üretiminin gelecek nesillere aktarılması ve gen kaynaklarının korunması amaçlanmaktadır” dedi.

“Ürünlerin pazarlanması kısmında da destek oluyoruz”

Proje kapsamında çiftçilerin, ürünlerin pazarlanması konusunda da desteklendiğini aktaran Şeker, “Proje kapsamında yerel tohum üretiminin teşvik edildiği üreticilere, elde ettikleri ürünlerin pazarlanması kısmında gerek Mersin Büyükşehir Belediyesi gerekse de Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından destek verilmektedir. 2025 yılında yerel tohumları desteklemek amacıyla buğday, nohut ve bu sene hayata geçirmeyi planladığımız bölgeye özgü leklek fasulyesinin üretim alanlarını ve miktarlarını artırmak için, atalık tohum desteklerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Muhtar Cin: “Büyükşehir sayesinde ekmeğimizi topraktan kazanıyoruz”

Gülnar’ın atalık nohudunun oldukça meşhur ve uzun yıllar boyunca ihraç edilen bir ürün olduğunu belirten Bereket Mahallesi Muhtarı ve üretici Ünal Cin, zaman içerisinde bu nohut çeşidinin unutulmaya yüz tuttuğunu vurguladı. Köyden kente göçle birlikte ekim alanlarının azaldığını sözlerine ekleyen Muhtar Cin, “Bu proje, atalık tohumu canlandırmak için bize bir fırsat verdi. Biz de o fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu atalık tohumumuz kaybolmaya yüz tutmuşken, Başkanımız Vahap Seçer bizlere destek sağladı. Şimdi nohudumuzu ektik. Güzel yağmur yerse, 3 ay sonra hasada başlanır. 3 dönemdir bu destekten faydalanıyoruz. Büyükşehir sayesinde ekmeğimizi topraktan kazanıyoruz” dedi.

Duran : “Büyükşehir’in desteği olmasaydı kendi başımıza ekim yapamazdık”

Daha önce serbest meslekle uğraşan ve emekli olduktan sonra Büyükşehir’in verdiği tarımsal destekler ile köyünde üretim yapmaya başlayan Mestan Duran, “Büyükşehir bu desteği vermeseydi toprağımızı ekmeyecektik. Çünkü maliyetler çok yüksek. Bunu kendi imkanlarımızla ekemezdik. Büyükşehir’in desteği ile ekiyoruz. 5 senedir bu destekten faydalanıyorum. Evimin tüm geçimini buradan sağlıyorum. Vahap Başkanıma bu yüzden çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.


Mersin,Mersin belediyesi
belediye365.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti