Meridyen Eğitim Kurumları
11.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:52
  • GÜNEŞ 07:16
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:12
  • YATSI 20:31
  • BIST 100

    16166,38%3,62
  • DOLAR

    44,06% 0,00
  • EURO

    51,22% 0,21
  • GRAM ALTIN

    7359,57% 0,07
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Emekliler Mudanya'dan seslendi: Emeklinin yüzü gülmeden bayram gelmez

SPOR

Keşan Anafartalarspor’dan hakem kararına sert tepki

GÜNDEM

Bursa Gemlik’te duygu sömürüsüne sıkı takip!

GÜNDEM

Kocaeli'nin "Samanyolu’nda Ziyafet"i gençlere rehber oldu

YEREL YÖNETİMLER

YEREL YÖNETİMLER Haberleri
Tarih: 13.04.2025 03:06 Güncelleme: 13.04.2025 03:06
Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Şili İş Forumu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şili'nin Türkiye’nin Latin Amerika’daki dördüncü büyük ticaret ortağı olduğunu belirterek, "2021 yılında dış ticaret hacmimiz 1 milyar doları aşmıştır. Şili ile şu anda dış ticaretimizde umut vadeden alanlardan biri de savunma sanayiindeki yakın iş birliğimizdir. Türk savunma sanayi şirketleri Şili’de tedarik ve ortak üretim konularında bazı sözleşmeler imzalamış durumdadır." dedi.
 
Türkiye-Şili İş Forumu Toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şili Dışişleri Bakanı Alberto van Klaveren ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak'ın katılımıyla DEİK merkezinde gerçekleştirildi. Etkinlikte, Ömer Bolat ve Alberto van Klaveren arasında mutabakat zaptı imzalandı.
 
Bakan Bolat, burada yaptığı konuşmada, etkinliğin Şili ve Türkiye arasındaki güçlü ekonomik ve ticari ilişkileri ön plana çıkardığını belirterek, iki ülkenin coğrafi olarak uzak görünse de veriler ve gerçeklere bakıldığında oldukça yakın dost ülkeler olduğunu ifade etti.
 
Şili'nin 1926 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olduğunu anımsatan Bolat, "Gelecek yıl, bu diplomatik ilişkinin 100'üncü yılını kutlayacağız. Aynı zamanda Şili, Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı ilk Latin Amerika ülkesidir." dedi.
 
Bolat, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması’na sahip olduğunu hatırlatarak, 23 serbest ticaret anlaşmamız içinde Şili, Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı benzersiz bir Latin Amerika ülkesi konumundadır." değerlendirmesinde bulundu.
 
İkili ticaret ve yatırım ilişkilerine bakıldığında Şili'nin Türkiye’nin Latin Amerika’daki dördüncü büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çeken Bolat, "2021 yılında dış ticaret hacmimiz 1 milyar doları aşmıştır. Şu anda dış ticaretimizde umut vadeden alanlardan biri de savunma sanayiindeki yakın iş birliğimizdir. Türk savunma sanayi şirketleri Şili’de tedarik ve ortak üretim konularında bazı sözleşmeler imzalamış durumdadır." dedi.
 
- "THY'nin Santiago uçuşları iş ilişkilerinin daha üst seviyelere çıkmasına katkı sağlayacak"

 
Bakan Bolat, Türkiye'de son 22 yılda milli gelirin yaklaşık beş buçuk kat arttığına işaret ederek, 22 yıl önce 230 milyar dolar olan milli gelirin, geçen yıl 1 trilyon 322 milyar dolara ulaştığını anımsattı.
 
Mal ve hizmet ihracatının ise 22 yıl önce 50 milyar dolarken, geçen yıl 377 milyar dolara çıkarak yedi buçuk kat arttığını dile getiren Bolat, "Yani her yıl mal ve hizmet ihracatımızı artırıyoruz. Hizmet ihracatımız arasında özellikle Türk televizyon dizilerinden bahsetmek isterim. Bugün dünyada günlük 1 milyar kişiye ulaşan izleyici kitlesiyle Türk dizileri dünya çapında tanınıyor. Şilili izleyicilere özellikle teşekkür ediyorum. Bu yumuşak güç, iki ulus arasındaki dostluğu ve yakınlığı pekiştiriyor. Bu da ikili mal ve hizmet ticaretini artıracaktır." açıklamasını yaptı.
 
Ticaret Bakanı Bolat, geçen aralık ayında Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Santiago arasında haftada dört gün günlük uçuşlara başladığını hatırlatarak, "Bu da iş ilişkilerinin daha üst seviyelere çıkmasına katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
 
- "Türkiye olarak her zaman dış ticaretten, uluslararası ticaretten yana olduk"
 
Uluslararası ticaretin oldukça zor dönemlerden geçtiği, ülkeler arasında korumacılığın arttığı bir dönemden geçildiğinin aktaran Bakan Bolat, Türkiye olarak her zaman dış ticaretten, uluslararası ticaretten yana olduklarını söyledi.
 
Bakan Bolat, "Avrupa Birliği ile gümrük birliğimiz var, 23 serbest ticaret anlaşmamız bulunuyor. Şili’nin de dış ticarete, serbest, uluslararası ticarete açık olduğunu görüyoruz. Bu nedenle sakin ve dikkatli olmalı, dünya genelinde serbest ticareti korumaya devam etmeliyiz. Çünkü bu, ülkelerimizin gayrisafi milli hasılasına önemli katkılar sağlayarak yatırımları, üretimi, vergileri ve döviz kazançlarını artırmaktadır. Umarım bugünkü toplantı, iki dost ülkenin iş dünyası temsilcilerinin yeni fırsatlar keşfetmesine ve ikili ticaretin artırılmasına katkı sağlar. Ülkelerimiz arasındaki ticareti artırmak en büyük görevimizdir." diye konuştu.
 
- Teknik iş birliği ve tecrübe paylaşımına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandı
 
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini, Şili’yi hem Başbakan olarak hem de Cumhurbaşkanı olarak iki kez ziyaret ettiğini söyledi.
 
Teknik iş birliği ve tecrübe paylaşımına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalayacaklarını vurgulayan Bolat, "Umuyorum ki bu da ikili ticaretimizin daha da artmasına katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
 
 


Ankara,Ticaret Bakanlığı
belediye365.com

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti