SARIYER İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ VE TÜRKİYE DİYANET VAKFI SARIYER ŞUBESİ OLARAK FAALİYETLERİNİZ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Öncelikle teşekkür ederim sormuş olduğunuz soru bizim ve kurumumuz açısından çok kıymetli. 13 Mart 1975 yılında Türkiye Diyanet Vakfı Genel Merkezi kurulmuş, Türkiye Diyanet Vakfı Sarıyer şubesi olarak o günden bu tarafa vakfımız değişik alanlarda faaliyetler yürütmektedir. Öncelikle Türkiye Diyanet Vakfının genel faaliyetleri ve hizmet alanlarını birkaç cümleyle söyledikten sonra ilçemizdeki öne çıkan başlıklardan birkaç tane hususu dile getirmek isterim.
Türkiye Diyanet Vakfı eğitim öğretim faaliyetleri, Hayri ve sosyal faaliyetler, kültürel faaliyetler, diyanet işleri başkanlığımıza destek faaliyetleri, Cami hizmetleri ve yurtdışında devam eden inşaatlar ile alakalı önemli faaliyetleri olan bir vakıf Türkiye Diyanet Vakfı kısaca bir iyilik hareketi. Diyanet Vakfı yeryüzünde iyiliği hakim kılmak için çaba sarf eden gayret, gösteren bir teşekkül, dolayısıyla bizlerde ilçe müftüleri olarak diyanet vakıflarının şube başkanlarıyız ve şube başkanları biraz önceki eğitim öğretim faaliyetleri, hayri ve sosyal faaliyetlere, kültürel faaliyet, diyanet işleri başkanlığına müftülüklere destek faaliyetlerinin yanında Türkiye Diyanet Vakfının şemsiyesinin altında ilçemizde faaliyetler yürütmekteyiz ve bunun başkanlıklarını icra etmekteyiz.
Sarıyer İlçesinde Türkiye Diyanet Vakfı son bir yılda özellikle şu üç faaliyetle alakalı gündemde daha doğrusu gündemimizde bunlar var. Bunların birincisi yetim projesi, özellikle Sarıyer’in yapısı, Sarıyer’in iyiliksever insanları, Sarıyer’in işadamları, Sarıyer’in din görevlileri, Kur'an Kursu öğretmenleri… Herkes bu faaliyete destek vermiş durumda. Yetim projesini biz Kaymakamlığımızın uhdesinde Kaymakam Bey’in vermiş olduğu olur ile yürütmekteyiz. Öncelikle Türkiye Diyanet Vakfı olarak yetimleri tespit ile alakalı bir komisyonumuz var bu işleri yürütmekle alakalı bu komisyon Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazarak ilçemizde kaç tane yetim var ise bu yetimlerin muhtaçlık sırasına göre belirleyip bize gönderiyor.
Yetimlerimizin her biri ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi dolayısıyla biz bu yetim listelerini milli eğitim'den istiyoruz.
Milli eğitim sisteminde kayıtlı olan yetim öğrencileri alarak yetimlere harcanacak hayır bütçesine göre sıralama yapıyoruz. Bu sıralama din görevliside, o komisyondaki, vakıftaki görevlinin de verdiği destek ile oluşmakta ve faaliyetimizi yürütmektedir Sarıyer’le alakalı şöyle bir güzel cümle kurmak isterim hayır acısından Sarıyer de 109 tane cami var bunun yanı sıra 100 e yakında Kuran kursumuz var.
YATILI KURAN KURSU SAYISI KAÇTIR?
Bizde 7 tane yatılı kuran kursu var, yetim projesiyle ilgili söylemek istediğim önemli cümle şu, bu kampanyanın başlığı “Yetimler Gülsün Diye” her caminin bir yetim kardeşi olsun, bu kampanyaya Sarıyer şöyle karşılık verdi Her caminin bir yetimi hatta birkaç tane yetimi olacak kadar muhakkak bu kampanyanın içerisinde kendilerini buldular Yani bu Hayır yarışında bu çok önemli çok kıymetli gördü Biz de şöyle düşünüyoruz yani Dünyada Milyonlarca yetim var bunun savaşla etkisi var bunun hastalıklarla etkisi var bunun farklı farklı sebeplerle toplumda Yetimler var bazı coğrafyada çok daha fazla bazı coğrafyalarda daha az. Ama bizimde hissemize düşen bir yetim sayısı var. Biz bu yetimleri bu çocukları bir dinimiz açısından da hem Kuranı Kerim'deki ayeti kerimeler hem Peygamber Efendimizin sözleri var dolayısıyla bir peygamber emaneti olarak bakıyoruz Yetimlerimize ve bu konuyu çalışıyoruz karşılık gördüğü için de bu hayrın vatandaşlarımıza iyiliksever, hayırsever kardeşlerimize bu öğrencilere sahip Kendilerine çok teşekkür ediyoruz
PEKİ, BU KAMPANYAYI OKULA GİTMEYENLERİDE KAPSAYACAK ŞEKİLDE DAHA GENİŞ BİR TABANA YAYMAK MÜMKÜN DEĞİLMİ?
Tabiki mümkün sizin vasıtanızla da daha geniş kitlelere ulaşarak kampanyamızı duyurmak ve en önemlisi açmış olduğumuz yetim hesabında meydana gelecek olan Bütçe ile alakalı Elbette okula gitmeyen Çocuğun elinden de tutabilmek onunda başını okşayabilmek. Efendim Kim muhtaç burada asıl mesele muhtaç olmasıdır Yani kim bazıları olabilir ki yetimdir Ama maaşı vardır o muhtaç değildir fakat bazı da vardır ki yetim değildir ama muhtaçtır netice itibariyle bizim muhtaç olmak kaydıyla u çocuklara öğrencilere ulaşabilmek bu hayırda bulunabilmek bu insanlara bu çocukları başını okşayabilmek Okulu'nda bir Kırtasiye bir kitap olabilmek Bu çocukların öğlenleyin okulda yemek yerken bir tost bir çorba Ne bileyim bir aş olabilmek minibüse bindiğinde bir yolcu parası olabilmek bu amaçlarla maksatlarla öğrencilerimize Biz ulaşmak istiyoruz geçtiğimiz yıl ulaştık Bu yıl sizin de ifade ettiğiniz gibi daha çok sayıya ulaşmak Bizim de elbette hedefimizdir İnşallah ilçemizde yetimleri güldürerek güldürerek bu önemli Hayrın bu Mahsun bireylerin toplumun en Mahsun bireyleri dediğimiz bireylerin çocukların gerçek şefkati Merhameti büyüklerinden görmesini arzu ediyoruz inşallah
SON YÜRÜRLÜĞE GİREN YASA İLE SİZLERE NİKAH KIYMA YETKİSİ VERİLDİ VE ÇOK GÜZEL BİR TESİS OLUŞTURDUNUZ. YASA ÇIKTIKTAN SONRA KAÇ ADET NİKÂH KIYDINIZ VE TALEP VAR MI?
Evet bu nikahla alakalı toplumdan yeni yeni karşılık görüyoruz, düğün mevsimi genelde nisan ayının sonunda mayıs ayıyla birlikte başlar yaz döneminde olmakla birlikte biz çok sayıda nikah kıymadık ama yeni olması nedeniyle kıydığımız nikah sayısı 7-8 civarında bu sayı şimdilik azdır ancak önümüzdeki zaman diliminde bu sayının çoğalacağını artık Haftada bir kaç tane nikahın kıyılması için şu anda müracaatların başladığını söyleyebilirim bize hem dini hem Resmi nikah kıyılması ile alakalı Yani benim nikahımı müftü ya da müftülük kıyısın diyerek insanların müracaat ediyor bununla alakalı bir aynı zamanda mekan hazırladık bu mekan Diyanet Vakfı Sarıyer şubesinin aynı zamanda mekanı oldu Aynı zamanda aile dini rehberlik bürosu çalışmaları ve evlendirme memurluğu ile alakalı da biririmizi orada açtık ama biz buna Konak faaliyetleri diyerekten açmış olduğumuz yerde Bizim daha çok böyle sivil faaliyetlerimizin olduğu bir mekan oluşmasını Arzu ediyoruz orada bahsetmiş olduğum evlendirme memurluğu aile dini rehberlik bürosu Vakıf şubesiyle birlikte aynı zamanda Butik seminerlerimiz olduğu alanımızla alakalı tefsir hadis Osmanlıca kurslarının olduğu sohbet kültürünün devam ettiği ortamın oluşması için öyle bir Konak açmış olduğu Konak faaliyetlerinde müftülüğümüz açısından bizim sivil faaliyetlerimizin yürütülmesi noktasında bahsettiğim başta vakıf faaliyetlerimizin yürütülmesi noktasında önemli bir mekan olarak İnşallah Sarıyer'e hizmet edecektir hem müftülüğümüze çok yakın hem tarihi özellikleri olan hem vatandaşımızın bilmiş olduğu bir yer burada bayanların engellilerin gençlerin çocukların üniversite öğrencilerinin karşılık bulduğu Odalar ve birimler masalar var bizim bu birimlerden bu alanlara faaliyet yürüteceğiz mesela iyilik evleri adı altında yapmış olduğunuz faaliyet vardır ki bu Sarıyer'de çok önemli karşılık bulmaktadır Sarıyer aynı zamanda üniversiteler şehrin Sarıyer'de ona yakın üniversite var ve 8 tane diye biliyorum ben bu üniversitelerdeki öğrencilerimiz onbinlerce öğrencimiz var Yani on binlerce öğrencinin Anadolu'dan gelmiş iyi bir okul kazanmış geleceğini inşa eden bu gençlerin yine vakfımız tarafından sağlanan imkanlar nispetinde barındırıldığı ve bu hizmeti de yürütmekteyiz biz buna iyilik evleri diyoruz iyilik evlerinde şu anda 107 tane öğrencimiz barınmakta
İLÇEMİZDE KAÇ TANE İYİLİK EVİ VAR?
16 tane iyilik evi var bu iyilik evlerinde kız ve erkek olmak üzere kalan 107 tane öğrencimiz var. Bunlar Boğaziçi üniversitesi, İTÜ Nişantaşı ve diğer üniversitelerde olan öğrencilerdir. Burada kalan bütün öğrencilerin kiralarını, faturalarını karşılıyor, yemek ve kahvaltı desteği veriyoruz. Onların aynı zamanda kontak personel dediğimiz konuştukları görüştükleri bir büyükleri, hocaları var dolayısıyla bu öğrencilerin ihtiyaçlarını bize bildiriyorlar. Biz vakıf olarak öğrencilerin ihtiyaçlarını karşıladığımız bu faaliyeti çok önemsiyoruz.
Bunlarla birlikte diyanet vakfı Sarıyer şubesinin bir önemli faaliyeti daha var oda hafızlık projesi. Sarıyer gerçekten bizim için çok kıymetli bir ilçe hafız olmak isteyen öğrencilerimizin başka ilçelerde başka yerlerde mekân aramasına gerek kalmadan bizim müftülüğümüz uhdesindeki bir Kur'an kursuna gelerek hafız olmalarını arzu ediyoruz. Sarıyer de yatılı kuran kursları var ama hafızlık yatılı kız Kuran kursu yoktu.
Bununla alakalı İstinye Mahallesi’nde bir hayırseverimizin desteği ile yeniden dekore edilerek 2018-2019 eğitim öğretim dönemine yetiştirilen bir Kur'an kursumuz var, Bu Kur’an kursumuzun 80 kişilik bir kapasitesi var B grubu Kur'an Kursu özelliğini taşıyor. Yani temiz ve bakımlı bir ortamı modern yatakhaneleri mescid ve sınıfları, belletmen odaları kültürel ve sosyal faaliyet alanları var. Ve en önemlisi bu öğrencilerimizin başlarında devletimizin görevlendirdiği eğitimleri tamam olan öğretmenlerimiz var. Tabii ki hafızlık bir sevda ve bir idda işi sadece Kur'an kursunun olması değil aynı zamanda ailenin okulun ve kursun bunu desteklemesi gerekiyor. Önümüzdeki zaman diliminde İnşallah bu mekânda Sarıyer ilçemizdeki kız öğrencilerimizin hafız olduğunu diploma aldıklarını göreceğimiz bu faaliyetin hayırlı olmasını diliyorum. Sarıyer de hem ilk hem yeni olan bu proje için destek ve dua istiyoruz bu öğrencilerimizin başarılı olması için bu faaliyet de dini ve Hayri Hizmetler Eğitim ve kültürel faaliyetler içerisinde yürütülen vakfın desteklediği ama Sarıyer müftülüğünün bir faaliyeti olarak ilçemizde hizmet etmekte inşallah.
DİYANET VAKFI SON DÖNEMLERDE YAPTIĞI FAALİYETLER İLE ADINI DUYURMAYA BAŞLADI ÖRNEĞİN AFRİNE GÖNDERİLEN 8 TIR DOLUSU GIDA YARDIMI, YETİM PROJESİ, YATILI KURAN KURSLARI VE YATILI HAFIZLIK KURSLARI… BUNLAR CİDDİ ANLAMDA MADDİ YEKÜN TUTAN FAALİYETLER BUNLARI NASIL HAYATA GEÇİRİYORSUNUZ? VAKFIN GELİR KAYNAĞI NEDİR?
Biz Türkiye Diyanet Vakfı Sarıyer Şubesiyiz bahsettiğiniz bu olaylar tamamen Sarıyer’de ki hayırseverlerin katkılarıyla yapılıyor yani buradaki bütçe tamamen Sarıyer’de ki duyarlı iyiliksever insanların desteğidir. Mesela bahsettiğiniz Afrin yardımında 8 tır un gönderdik
o zamanlar milli duygularımızın kabardığı, orada bulunan insanların bile Mehmetçiğimizi durdurup kurban kesip, sofra açıp dua edip gönderdiği bir ortamda Sarıyer de kendi duruşunu göstermiş ve önemli bir yardım olayını gerçekleştirmiştir. Bizde bu hayır hareketinde iyilik hareketinde 8 tır ile desteğimizi gösterdik bu tamamen Sarıyerlilerin desteğidir. Yine faaliyetlerimiz ile alakalı örneğin Reşitpaşa örneğin Kilyos, Emirgan gibi mahallelere hocalar önderlik ederek bunu kürsülerden anlatarak bu Kampanyayı dile getirdiler ve 8 tırı Afrin'e gönderdik Bu tamamen Sarıyer'deki kardeşlerimizin Türkiye Diyanet Vakfı'na bağışlamış oldukları hayırlarla meydana gelmiş bir faaliyettir o anda Mehmetçiğin yanında olduk çok önemli bir hayır yaptık çok mutlu olduk inşallah.