Meridyen Eğitim Kurumları

Köpeklerde kavga sonucu oluşan yaralara ilk 6 saat içinde müdahale edilmeli

Köpeklerde kavga sonucu oluşan yaralara ilk 6 saat içinde müdahale edilmeli

Köpeklerde kavga sonucu oluşan yaralara ilk 6 saat içinde müdahale edilmeli

Köpeğinizde kavga sonucu oluşan ısırık yaraları, konumlarına bağlı olarak yaşamsal risk oluşturabilir. Prof. Dr. Eser Özgencil, ilk 6 saat içinde tedavi edilen yaraların komplikasyonsuz iyileşme şansının daha yüksek olduğunu söylüyor.
Köpeklerde kavga sonucu oluşan yaralanmalar sıklıkla karşılaşılan bir durum. Genellikle, büyük ırk köpeklerinin kavgasına maruz kalan küçük ırk köpeklerin aldıkları ısırık yaraları en sık karşılaşılan travmalardan. Genelde köpeklerdeki kavga sırasında, boyun, göğüs, bel, karın, kol ve bacak bölgeleri darbe alır ve yaralanır. Oluşan yaralar, vücudun tüyle kaplı olmasından dolayı görülemeyebilir. Bu yaralar, deri altında geniş bir hasar oluşturur ve “buz dağı yaraları” olarak adlandırılır. Bu nedenle yaralanmaların ardından sevimli dostlarımızı veteriner muayenesinden geçirmek hayat kurtarabilir.
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Eser Özgencil deriyi delen ısırıklarda, bakterilerin çoğalması nedeniyle oluşabilecek enfeksiyonların ölümcül sonuçlar oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
Isırık yaraları mutlaka tedavi edilmeli
Köpek dişleri ve çeneleri çok güçlü olduğu için açtıkları yaralar kasları ve deriyi ezebilir, delebilir hatta yırtabilir. Prof. Dr. Eser Özgencil, bu ısırıkların göğüs duvarını veya karın dokusunu delerek göğüs ve karın boşluğunda irin toplanmasına neden olabileceğini söylüyor. Boyun bölgesi ısırık yaraları da kan damarları, sinirler, yemek borusu ve ya nefes borusuna zarar verebileceği için ayrı bir önem taşır. Nadir durumlarda ise, ısırık yaraları eklem iltihaplanması ve kemik iliği enfeksiyonuna da neden olabilir. Isırık yaraları tedavi edilmeden bırakıldığında enfekte olmuş bir ısırık yarasındaki bakterilerin çevredeki alana yayılması ile de deri altı bağ dokusu iltihaplanması, apseleşme, fistülleşme veya genel bir enfeksiyon oluşabilir. Bu nedenle ısırık yaralanması yaşayan köpekler, mutlaka bir veteriner hekim kontrolünden geçirilmelidir.
Yaralanmadan sonraki ilk 6 saat önemli
Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi hekimlerinden Eser Özgencil, köpeklerde oluşan ısırık yaralarının daha fazla önemsenmesi gerektiğini söyledi. Özgencil, “Herhangi bir yaralanma vakasında hemen bir veteriner hekime giderek, yaranın enfeksiyonunu kontrol altına almamız gerekir. İlk 6 saat içinde tedavi edilen yaraların komplikasyonsuz iyileşme şansı daha yüksektir” dedi.
Yarayı temiz tutun
Özgencil, veteriner müdahalesinin ardından evde bakımın da oldukça önemli olduğuna vurgu yapıyor. Özgencil, “Köpeğinizin yaraları kapatılmış ise, alanı temiz ve kuru tutmanız gerekir. Yakalık takılarak, yaranın korunması da önemlidir. Yara, iyileşmesi için açık bırakılmışsa veya yaraya bir dren yerleştirilmişse, alanın düzenli olarak temizlenmesi de hayati önem taşır” ifadesini kullanıyor. Yaşadıkları kavga sonrasında maruz kaldıkları acı, korku ve olayın şoku nedeniyle, köpeklerin bazı davranışlarında değişiklikler olabileceğini de söyleyen Özgencil, bu sürecin özenli ve dikkatli bir şekilde geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.


Cumartesi 17.9 ° / 5.1 °
Pazar 8.8 ° / 6.4 °
Pazartesi 9.5 ° / 5.4 °
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01
Meridyen Eğitim Kurumları
Ambalaj ürünleri pazarlama
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi
Öğretmenler günü kutlu olsun
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Google Haberler Servisimize Abone Olun