Tarih: 23.01.2025 15:49

Konaklı Kadınlar Farkındalık Kazandı

Facebook Twitter Linked-in

Konak Belediyesi’nin, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Medicana International İzmir Hastanesi hekimlerinin katılımıyla düzenlediği bilgilendirme seminerinde, düzenli sağlık taraması ve HPV aşısının önemine dikkat çekildi.

1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Konak Belediyesi ve Medicana International İzmir Hastanesi iş birliğiyle düzenlenen bilgilendirme semineri, belediyenin semt merkezlerinde kurslara katılan kadınların ve etkinliği sosyal medyadan takip eden kullanıcıların katılımıyla gerçekleşti. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ndeki seminerde Medicana International İzmir Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Melih Erkan ve Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Keser konuşmacı olarak yer aldı. “Rahim ağzı kanseri nedir ve neden oluşur, tedavi ve korunma yöntemleri nelerdir, HPV aşısı yapılmalı mı” gibi soruların yanıt bulduğu etkinlik ile rahim ağzı kanserine dikkat çekildi. Seminer, Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı.

“Tamamen önlenebilir bir hastalık”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Melih Erkan, konuşmasında rahim ağzı kanserinin tamamen önlenebilir olduğunu, sağlık taramaları ve aşılmanın hastalığı önlemede en büyük rolü oynadığını belirtti. Erkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz çünkü birçok faktöre bağlı gelişen bir sürü kanser türünün yanında rahim ağzı kanseri, yüzde 99, HPV (insan siğil virüsü) denilen bir virüs sebebiyle oluyor. Bu virüsle karşılaşmazsanız ya da bağışıklık oluşturabilirseniz rahim ağzı kanseri olmuyorsunuz. Yani tamamen önlenebilir bir hastalık. Bu açıdan çok önemli. Korkmanıza gerek yok. Smear, HPV taramaları ve aşı ile kendimizi korumamız lazım. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri virüse karşı aşılayarak korunuyor. Toplumdan bu hastalığı yok etmek için ise çocukları aşılamamız gerekiyor. Bu da dünyada 9-15 yaş arasında yapılıyor.”

“Çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miraslardan biri bu aşı”

Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Keser, rahim ağzı kanserinin en sık görülen kanser türlerinde dördüncü sırada olduğunu söyledi ve aşı yöntemiyle neredeyse yüzde yüz koruma sağlandığına dikkat çekti. Keser, aşılamanın 2006 yılından beri kullanıldığını, çocukların aşılanmasıyla ise onları yetişkin çağlarında bu hastalıktan tamamen korumuş olacaklarını vurguladı. Erkeklerin taşıyıcı konumda olması, aynı zamanda HPV’nin erkeklerde de kanser türlerine yol açabilmesi sebebiyle erkeklerin aşılanmasının önemine de dikkat çeken Keser, “Aşı 2006 yılından bu yana dünyada kullanılıyor ve güvenilirliği olan bir aşı. Koruyuculuğu yüzde yüze yakın. Aşıyla bu derece korunabileceğimiz başka bir kanser türü yok. Çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miraslardan biri bu aşı. Ev bırakmayın, bu aşıyı bırakın. 15 yaşına kadar yapacağımız iki doz aşı hayat kurtarıyor. Sadece kız çocuklarımız değil, hem taşıyıcı konumda olan hem de kendilerinde de kanser türlerine yol açması sebebiyle erkeklerde aşılama, halk sağlığı açısından da çok önemli” diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar rahim ağzı kanseri ve aşılama hakkında sorularını hekimlere yönelterek yanıtları uzmanından öğrendi. Tüm katılımcılara bilgilendirici broşür, Medicana dergisi ve çanta hediye edildi.


İzmir,Konak Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
... ...