Tarih: 04.05.2021 00:54

Kocataş'ta "Zimem Defteri" uygulaması

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz günlerde Derbent Mahallesinde Muhtar Aydemir Görmez tarafından uygulanan ve mahalle bakkallarına olan tüm borçların silindiği zimem defteri uygulaması bu kez Kocataş'ta hayat buldu. Kocataş Mahalle Muhtarı Serdal Doğan, simashabere yaptığı açıklamada mahallesinde bulunan dar gelirli vatandaşların yardımına hızır gibi yetişen ve ismini açıklamak istemeyen bir hayırseverin mahalle bakkallarına olan tüm borçları sıfırladığını belirterek. Bir Osmanlı geleneği olan "zimem defteri" uygulaması ile mahallelerindeki ihtiyaç sahibi ailelerin bakkal borçlarının ödendiğini belirtti. Hayırsever vatandaşın kimliğinin kendisinde saklı olduğunu belirten Muhtar Doğan, Borçları kapatan hayırveserimiz kimin borçlarını ödediğini bilmediği gibi Ne bakkal esnafımız, ne de borçları ödenen vatandaşımız borçlarını kimin ödediğini bilmiyor. Hayırsever vatandaşımız sayesinde hem aylardır borcunu ödeyemeyen vatandaş ve tahsil edemeyen esnafımız bayrama rahat bir şekilde girecek derken, mahalle bakkallarıda yaptıkları açıklama ile uygulamadan son derece memmun olduklarını belirterek, hayırseverin hayrının kabul olması dileğinde bulunarak teşekkür etti.

ZİMEM DEFTERİ NEDİR?
Zimmet kelimesinin çoğul hali olan zimem, borç anlamına gelmekte olup, Zimem defteri de bu borçların yazılı hale getirildiği defter anlamına geliyor yani bugünkü anlamıyla veresiye defteri demektir.
Osmanlı medeniyetinin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışının en güzel örneğinden biri olan Zimem defteri geleneği, yardımlaşmanın, dayanışmanın, anlayışın tüm güzelliklerini içinde barındırıyor. Osmanlı'da Ramazan Ayında zenginler, hiç tanımadıkları insanların borçlarını öder, borcu olan borcunu kimin ödediğini, borcu ödeyen de kimin borcunu ödediğini bilmezdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
... ...