Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    10956,07%0,34
  • DOLAR

    42,50% 0,03
  • EURO

    49,54% -0,09
  • GRAM ALTIN

    5771,59% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9300,33% 0,03
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Bakan Memişoğlu: Yıl sonuna kadar 856 yeni ambulans daha hizmete girecek

GÜNDEM

ADD'den ABD Büyükelçisi Tom Barrack’a tepki

SİYASET

CHP'den asgari ücrette 'adil teşvik' için kanun teklifi

GÜNDEM

İstanbul Maltepe’de kadın hakları konuşuldu

Tarih: 16.12.2024 10:18 Güncelleme: 16.12.2024 10:18
Engelli dernekleri ve STÖ temsilcileri Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Yönetmeliğinden memnun

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Yönetmeliğini değerlendiren engelli dernekleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, “Bundan sonraki yolculukta varız” diyerek, Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı için hazırladığı yönetmeliğin lansmanı kentteki bir otelde gerçekleştirildi. Lansmana, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile belediye eş başkanları, engelli dernekleri başkanları ve temsilcileri katıldı.

Eş Başkanlar yönetmeliği tanıttı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı Yönetmeliğini katılımcılarla paylaştı.

Yönetmelik hakkında değerlendirmelerde bulunan sivil toplum örgütü ve engelli dernekleri temsilcileri, emeği geçenlere teşekkür ederek, çalışmayı önemli bir adım olarak nitelendirdi.

'Yüzde 3’lük kota uygulanmıyor'

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, yönetmeliğin değerlendirme kısmında iki başlık konusu için öneride bulunarak, şunları ifade etti: “Türkiye’de engelli istihdamı ile ilgili yazılan ama uygulanmayan yüzde 3 ve kota gibi bir uygulama var ama maalesef uygulanmıyor. Buradaki temsilciler gayet iyi biliyorlar. Onun için bu konuda hem o yasayı denetleyen ve uygulayan hem de onunla ilgili engelli eğitim merkezi açma zorunluluğu bu mevzuata iyi olur. Kentin paydaşlarını da bu sürece katmak önemli. İkincisi ise engellilerin normal yaşama dönmeleri için paralimpik olimpiyatlar var. Spor başlığı, belediyelerin spor daire başkanlığından ayrılıp bu genelgenin içerisine bir spor şube müdürlüğünün kurulması, bununda içerisinde engelli takımlar kurmak. Mevzuatta bir engel varsa da takımların, engelli takımlar kurmak için teşvik etmekle birlikte desteklemek gibi bir başlığı da koymak gerektiğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

'İç denetim mekanizmaları yapılmalı'

Çalışmadan ötürü Büyükşehir Belediyesi Eş Başkalarına teşekkür eden İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi Başkanı Hüseyin Varol, yönetmelik noktasında öneri sunarak, şunlara dikkat çekti: “Mevzuattaki hakların hayata geçmesi noktasında denetim ve ceza mekanizmalarına ilişkin herhangi bir husus bulamadım. Bu bağlamda iç denetim mekanizmaları yapılmaması durumunda ve cezalandırma gibi bir durum olmaması durumunda belediyelerin bürokratik yapıları içerisinde kaybolabilir.”

'Yönetmelikte bir eksiklik bulamadım'

Yönetmeliği büyük bir dikkatle dinlediğini ifade eden Diyarbakır Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Akif Karakaş, büyük bir emek verilerek ayrıntısı ile hazırlanmış derinlikli bir yönetmelik olduğunu söyledi. Karakaş, “Yönetmeliği dinledikten sonra bir eksik görürsek eleştiri sunarız diyorduk ama ben bir eksiklik görmedim. Burada yazılan maddelerin hayata geçmesi ve daire başkanlığının işlevsel olmasını temenni ediyorum. DTSO Başkanı Mehmet Kaya güzel bir noktaya vurgu yaptı. Özellikle Diyarbakır’da engelli istihdamı noktasında engelliler, özellikle görme engellilerin istihdamı konusunda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Burada Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, organize sanayi bölgesi ve bizim sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütülerek, açılan meslek eğitim kurslarından sertifika alan arkadaşlarımızı kalifiye hale getirerek, onların iş gücü piyasasına katılımı noktasında daire başkanlığı bünyesinde açılan kurslara yönlendirmesi noktasında yapılan çalışmalar önem arz eder. Bu noktada da gerekli olan desteği bekliyoruz, bizimde üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Bu verimli çalıştaydan ötürü Eş Başkanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

‘Bundan sonra ki yolculukta varız’

Bu tür toplantılarda çok bulunduğunu, engelli toplantılarında bu kadar üst düzeyde ve Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarının dakika dakika takip etmelerinin çok güzel olduğunu ve bunu da raporuna yazacağını belirten DİSK Emekli Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Ufuk Gürbüz, programın düzenlenmesinden dolayı teşekkür etti. Gürbüz, “Bir önerim olsun, gelen bir misafir, Mardin olsun, Diyarbakır olsun, Van olsun, tabi ki oraların tarihi değerleri, oraların genel tarihsel geçmişten gelen bilinen yerler ama dışarıdan birilerinin ya burada dezavantajlı gruplardan engellerin de ne güzel olmuş dedirtecek heykelcikler olabilir, bir engelli müzesi olabilir. Bazı caddelere çok abartmadan dünyada çok önemli Nobel ödülü almış gibi engellilerimizin isimlerinin birkaç caddeye verilmesiyle o şehirde bir ambiyans yakalanır. Çok teşekkür ederim, takipçi olacağız ve bundan sonraki yolculukta varız” diye konuştu.

 


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi
belediye365.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti