Meridyen Eğitim Kurumları
17.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:41
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:19
  • YATSI 20:38
  • BIST 100

    16026,90%0,45
  • DOLAR

    44,20% 0,08
  • EURO

    50,97% 0,22
  • GRAM ALTIN

    7130,33% 0,30
  • Ç. ALTIN

    11518,89% -0,13
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

İnegöl Belediyesi hayvan pazarının kotra ihale tarihi belli oldu

SPOR

Konya Büyükşehir'den evinde kritik galibiyet

GÜNDEM

BASKİ: 9,5 milyar TL borca rağmen Balıkesir’in su geleceği güvence altında

YEREL YÖNETİMLER

Yalova'da Muhtarlar ve Aileleri İftarda Bir Araya Geldi

Tarih: 31.01.2025 10:43 Güncelleme: 31.01.2025 10:43
BAKAN YUMAKLI, 4. TARIM VE ORMAN ŞURASI HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4. Tarım ve Orman Şurası Hazırlık Çalıştayı'na katıldı. Bakan Yumaklı burada yaptığı konuşmada, şurayı, "Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı" temasıyla düzenleyeceklerini bildirdi.

Devletin sunduğu imkân ve destekler ile üretici ve çiftçilerin alın teri ve gayretinin, Türkiye'nin tarımda söz sahibi ülkeler arasına girmesini sağladığına işaret eden Yumaklı, Türkiye'nin, 2023'te 68,5 milyar dolar tarımsal hasılayla Avrupa'da birinci, dünyada da dokuzuncu sırada yer aldığını bildirdi.

Yumaklı, söz konusu dönemde sektörün, 31 milyar dolarlık ihracatla ekonomiye katkı sunduğuna dikkati çekerek, "Türkiye Yüzyılı"nda tarım, orman ve su sektörünü, "sürdürülebilirlik", "verimlilik", "kalite", "kayıtlılık" ve "sektöre yatırım" gibi 5 ana eksen etrafında şekillendirdiklerini aktardı.

Geçen yıl itibarıyla planlı üretime geçildiğini anımsatan Yumaklı, yeni destekleme modeliyle özellikle genç ve kadın girişimcilerin sektörde daha fazla yer alması için ilave desteklerin sağlandığını anlattı.

"DİRENÇLİ TARIM ORMAN SEKTÖRÜ OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ"

Bakan Yumaklı, yeni hayvancılık yol haritasının belli olduğunu hatırlatırken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradaki amacımız, ithalatın bitirilmesi, üreticimizin uygun maliyetle üretim materyallerine sahip olması, tüketicimizin de uygun fiyatla bu ürünlere erişiminin sağlanması. İşlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması, çok önemli bir başlıktı. İkinci senesi eylül ayı itibariyle doluyor. İnşallah bu uygulamanın pozitif sonuçlarını görmüş olacağız. Üretim yapılan tüm alanların destek alması için mevzuatta önemli değişiklikler yapıldı. Tarım sayımı süreci başladı. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmak için önemli düzenlemeler gerçekleştirdik. Taklit ve tağşiş ürünler ile sağlığı tehlikeye düşürecek ürünleri firma ve ürün ismiyle anlık olarak şeffaf şekilde yayınladık."

Yumaklı, politikaları belirlerken, geleceğe yönelik projeksiyonları, tehditleri, fırsatları, dünyanın gittiği istikameti ve ulaşması beklenen noktayı her yönüyle analiz edip, yol haritası oluşturduklarına dikkati çekerek, 5 yıl sonra gıda arz güvenliğini sağlamak ve rekabet gücünü sağlam tutmak için bugünden daha fazla üretilmesi gerektiğini söyledi.

Bu üretimi yaparken küresel ısınmanın etkilerini daha çok hissedeceklerini bildiren Yumaklı, "Bir yandan gıda üretimini baskılayan, diğer yandan da tüketimin artmasına sebep olacak birçok nedenin ortaya çıktığını ve bizi etkileyeceğini düşünmemiz gerekiyor. Yakın ve uzak birçok riskle ve bunların getirdiği farklı sınamalar ve meydan okumalarla karşı karşıya kalacağız, bütün bunlara karşı dirençli bir tarım orman sektörü oluşturmak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yumaklı, bundan önce gerçekleşen üç şurada alınan kararların sektörün gelişmesi ve ilerlemesi için çok önemli olduğunu, bugün hayata geçirilen birçok konunun o çalışmaların ışığında gerçekleştirildiğini belirterek, 3. Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinde yer alan kararlardan 38'i için eylem planı oluşturulduğunu ifade etti.

Bunların 30'unun tamamlandığını, 5'inin de yüzde 90'ın üzerinde tamamlanma seviyesine geldiğini bildiren Yumaklı, bir yıl içerisinde dünyadaki kuruluşların tarımla ilgili yayımladığı tüm raporları incelediklerini ve bu raporlardan şura sürecinde faydalanacaklarını belirtti.

Yumaklı, şuranın vizyonunun 5 ana başlıkta şekillendiğini aktararak, bunların "bilimsel temelli yaklaşım", "katılımcılık ve iş birliği", "sürdürülebilirlik", "yenilikçilik" ve "gelecek odaklı bakış açısı" olduğunu söyledi.

Şura kapsamında 16 tematik başlıkta çalışma grupları oluşturduklarını kaydeden Bakan Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:

"Bitkisel üretimden hayvansal üretime, su yönetiminden su ürünleri üretimine, gıdadan tarım-sanayii entegrasyonuna, ormancılıktan biyoçeşitliliğe, lojistikten finansmana, pazarlamadan teknolojiye kadar, bütün başlıkları bu gruplar içinde topladık. Ayrıca atölye çalışmaları oluşturduk. Bu yan etkinlikler, pratikte bize farklı bakış açıları kazandıracak. Tarımın artık sadece tarım olmadığını biliyoruz. Bundan hareketle tarım diplomasisi ve ekonomisi gibi konular da atölyeler içerisinde yer alacak."

Şuraya 87 farklı üniversiteden 251 akademisyen, 229 farklı STK'den 355 temsilci, özel sektörden 177 katılımcı ve 555 kamu personelinin katıldığını bildiren Yumaklı, "Şuramızı tüm paydaşlarımızın katkılarıyla, 28-29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Mayıs ayı içerisinde de şura sonuç bildirgesi, Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacak." diye konuştu.

Bakan Yumaklı, küresel risklerin ve gelecekte kendilerini neyin beklediğinin farkında olduklarını belirterek, çalıştay katılımcılarına şöyle seslendi:

"İşte bu noktada, bu şuranın özellikle Türkiye'nin ikinci yüzyılında çok önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim. Hepiniz alanında uzman isimlersiniz. Bu uzmanlıklarınız neticesinde, burada dökeceğiniz akıl teri, gelecek dönemin tarım, orman ve sudaki perspektifini belirleyecek. Şurada aldığımız kararların altına attığınız imzalar, önümüzdeki yıllara ışık tutacaktır, bu ışık, hem bugün hem de Bereketin Yüzyılı'nda büyüyecek güçlü Türkiye'nin tarım, orman ve su vizyonunu aydınlatacaktır."



Ankara,Tarım Bakanlığı
belediye365.com

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti