Meridyen Eğitim Kurumları
12.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:50
  • GÜNEŞ 07:14
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:36
  • AKŞAM 19:14
  • YATSI 20:33
  • BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,11% 0,07
  • EURO

    50,98% -0,08
  • GRAM ALTIN

    7278,38% -0,78
  • Ç. ALTIN

    11762,72% -0,52
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Mersin Büyükşehir’den 'aşhane' iddialarına yanıt

YEREL YÖNETİMLER

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Acıpayam'da Mahalle Ziyaretleri Gerçekleştirdi

YEREL YÖNETİMLER

Kırgızistan Büyükelçisi Kazakbayev, Nevşehir'de Belediye Başkanı Arı ile Görüştü

YEREL YÖNETİMLER

Nevşehir'de Zumba Dersleri İçin Kayıtlar Başladı

Tarih: 06.07.2018 14:30 Güncelleme: 06.07.2018 14:30
Çocukları İstismardan Korumanın Bir Yolu Da ?Süper Kahraman Hikayesi

Beykent Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Filiz Şükrü Gürbüz, Aileler cinselliği çocuklarına yaşlarına uygun bir ölçüde anlatabilmeli, böyle bir durumla karşı karşıya gelen çocuk böylece korkmadan başına gelen durumu rahatlıkla anlatabilir? dedi.

?Süper kahraman hikayesi çok etkili oluyor?

Her çocuğun süper kahraman hikayesini sevdiğini ve ciddiye aldığını belirten Gürbüz, ailelere çocuklarını, cinsel istismardan korumanın ya da bu duruma maruz kalan çocukların kolayca anlatmasını sağlanmasının bir yolunun da süper kahraman hikayesi olduğunu söyledi. İşte Gürbüz?den çocuklara anlatılması istenilen süper kahraman hikayesi: ?Herkesin bir süper kahramanı vardır. Çocukların süper kahramanı annesi ya da babasıdır. Onlar bizi her türlü kötülükten korurlar. Ama önce süper kahramanların sizi korumaları için bir kötülük olduğunda, rahatsız edici bir hareket hissettiğinizde haberdar olmaları gerekir. Bu nedenle çocuklar süper kahramanlarına cinsel bölgelerine biri dokunduğu zaman, şiddet uygulamaya yeltendiği zaman hemen söylemelidirler. Kahramanlarda hemen bu durumu öğrenince önlemler alırlar. Bu hareketi uygulayan kişiyi engeller ve bir daha o kişinin yanınıza gelmesine mani olurlar. Böyle oyunlaştırılmış hikayeler çok etkili oluyor. Mutlaka çocuklarınıza bu tarz hikayeler anlatın ve onun sizinle irtibat halinde olmasını sağlayın.?

?Cinsel içerikli dokunuşla şevkat dokunuşunu ayırt etmeliler?

Ailelere dokunma konusunda tavsiyelerde bulunan Gürbüz, ?Çocuklarınıza cinsel bölgelerini tanımlayın. Genital bölge, göğüs bölgesi ve dudak buraya yapılan herhangi bir dokunuşun yasak olduğunu kimsenin dokunamayacağını bunun sevgiden değil, kötülük niyetiyle yapılan hareketler olduğunu mutlaka belirtin. Çocuk böyle bir durumla karşılaşınca dokunma diyebilmeli, bağırıp ailesine şikayet edebilmeli. Eğer bunu okulda yaşadıysa okuldaki öğretmenine söylemeli. Bir otorite figürüne söylemesi en doğru karardır. Mutlaka konuşsun, susmasın bunun için ebeveynlere çok iş düşüyor? diye konuştu.

?Cinselliği konuşun anlatın ayıp değil bilmeleri lazım?

Cinselliği konuşmanın ayıp olmadığı düşüncesini çocuğa yerleştirmek gerektiğine de vurgu yapan Gürbüz, ?Cinsel bölgeler, oraya dokunup dokunmanın uygun olmadığı, cinselliğin ne anlama geldiği bunlar konuşulmalı. Ama aile içerisinde cinsellik kesinlikle konuşulamaz, cinsellik anlatılamaz, ayıptır gibi kurallar varsa çocuk böyle bir durumda başına gelen talihsiz olayları anlatamıyor. Cinsellik konuşmak ayıptır, suçtur gibi düşünce yapısında yetiştirilmiş çocuk cinsel travma sonrasında kendini suçlu hissederek anne babaya anlatmıyor. Çocuk bu sefer kendini suçluyor. Ben suçluyum, benle ilgili bir konu diyerek kendi başına yaşamaya sorunu kendi çözmeye çalışıyor. Böylece içine kapanık ve konuşamayan çocuk haline geliyor.

?Kimyasal hadım çözüm değil?

Son zamanlarda yaşanan acı olaylarla tüm Türkiye yasa boğuldu. Minik Eylül ve Leyla?nın üzücü haberleriyle yasal süreç ve cezalandırma yeniden gündeme geldi. Halk hep bir ağızdan idam diye seslenirken, kimyasal hadım da gündemde. Konuyla ilgili kimyasal hadımın çözüm olmadığını sadece ağır cezaların caydırıcı olacağının altını çizen Gürbüz şunları söyledi: ?Hukuk sisteminde bu caniliğin görülüyor ve ağır cezalar veriliyor olması çok önemli. Büyük caydırıcı suçlar olmadıkça bu eylemden uzaklaşmazlar.

Kişi cinsellik üzerinden üstünlük kurmaya çalışıyor, aslında cinsel haz için değil, üstünlük kurmak için yapılan bu eyleme kimyasal hadım yöntemi çözüm değil. O organın olup olmaması bu çabasını engellemeyecek. O organ olmadan da cinsel istismarda bulunanlar var. Örneklerini çok gördük. Hadım sadece o organı etkisiz hale getirecek. Önemli olan kalıcı çözüm için düşünce yapısını değiştiren bir sisteme ihtiyaç var. Hadımlık çare değil bu süreç yine devam eder kesin çözümler bulunmalı? dedi.

?Kesin çözüm travmaya uğrayan çocukları rehabilite etmek?

Aslında bu konuların kesin çözümünün travmaya uğrayan küçük çocukları rehabilite edilmesi gerektiği üzerinde duran Gürbüz, öykülerine baktığımız zaman istismarı yapan, şiddet uygulayan insanların çoğunluğu travma mağduru çocuklar? dedi.

Kesin çözümü sağlamanın tek yolunun bu durum öğrenildiğinde travma mağduru çocukları tedavi etmek olduğunu söyleyen Gürbüz, ebeveynlere durumdan haberdar olduktan sonra kimse duymasın, ayıptır, aman babası duymasın, büyükleri duymasın gibi yanlış yaklaşımlarla çocuklarını bu travmanın çözümünden uzaklaştırmasınlar. Sorunların üzerine giderek bu travma sürecini mutlaka tedaviyle çözmelerine yardımcı olmamalılar? diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti