Meridyen Eğitim Kurumları
07.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:58
  • GÜNEŞ 07:23
  • ÖĞLE 13:20
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:27
  • BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Tek market dayanışma zinciri Şarköy'de büyüyor

GÜNDEM

LÖSEV’den Bursa’da Geleneksel Ramazan İftar Buluşması

GÜNDEM

Yıldırım’da gençlere sıfır atık eğitimi

GÜNDEM

Çiğli’de 8 Mart ruhu: Kadınlar sanatla, sporla ve yürüyüşle buluştu

Tarih: 13.12.2019 15:00 Güncelleme: 13.12.2019 15:00
Pozitif Psikoloji Metotları Kadın Şiddetini Engelleyebilir

Beykent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinin düzenlediği 1. Ulusal Psikoloji Sempozyumu Beylikdüzü Yerleşkesinde gerçekleştirildi. ?Pozitif Psikolojide Güncel Konular? ana teması ile işlenen sempozyum üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akile Gürsoy ve Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ebadi?nin açılış konuşmaları ile başladı. Sempozyuma aynı zamanda Beykent Üniversitesinden Doç. Dr. Pervin Nedim Bal ve Prof. Dr. Mehmet Kerem Doksat, İbn Haldun Üniversitesinden Prof. Dr. Sefa Bulut, Esenyurt Üniversitesinden Dr. İbrahim Davutoğlu, Işık Üniversitesinden Dr. Rükiye Hayran, Kültür Üniversitesinden Prof. Dr. Önder Kavakçı gibi alanında uzman kişiler de katılım sağlayarak farklı konularda psikoloji bölümü öğrencileri ile deneyimlerini paylaştılar.

Kişinin olumsuz, eksik ya da problemli özelliklerinden ziyade olumlu ve güçlü özelikleri ile çalışmanın önemli ve değerli olduğunu savunan pozitif psikolojinin ele alındığı sempozyumda bu yöntemlerle birlikte aslında mevcut sorunları çözmede alternatif bir yol izlenebileceği konuşuldu. Bu anlamda şiddet konusunda da pozitif psikolojinin faydalı olabileceği görüşünde bulunan Dr. Hüseyin Ebadi, şiddet eğilimin öncelikle aileden geldiğini söyleyerek, ailesinde şiddet görmüş her çocuğun ileride muhakkak şiddet uygulayacağını dile getirdi. Hüseyin Ebadi bu anlamda pozitif psikoloji ile insanların iyi hal oluşunu ortaya koyarak hastalanmadan sorunlar ile nasıl mücadele etmesi gerektiğini gösterilebileceklerini dile getirerek, ?Hem bireysel hem sosyal hem de toplumsal olarak insanlarda faydalı olumlu düşünceler oluşturmak gayesindeyiz. İnsanların psikolojik anlamda rahatsız olması birçok sebebe bağlı olabilir bunlar; ekonomik, politik, sağlık, güvensizlik gibi. Fakat biz eğer bundan sonra pozitif psikolojiyi daha iyi bir şekilde ilerletebilirsek o zaman insanlar olumlu düşünerek negatif enerjilerini atacaklardır ve hastalıklar azalacaktır. İnsanlar birbirine tebessüm ederek iletişim kuracaktır, empati daha fazla olacaktır. Bunlar zaten toplumun en önemli konularından bir tanesidir? dedi.

?Rehabilitasyon merkezleri açılmalı?

Şiddetin sebeplerinden ve yapılması gerekenler hakkında da konuşan Ebadi, ?Kadına şiddet bir toplumun eğitimsizliğine bağlıdır. Kadın haklarının yeterince yerine getirilmemesinden kaynaklanır. Dolayısıyla insanları bilinçlendirerek cezai yaptırımlarla müdahale edilmesi gerekir. Yani bir kadına şiddet uyguladığı takdirde onu yakalayıp hemen serbest bırakmak sorunları çözmez. Şiddet kullanan kişi ruh sağlığı bozuktur. Bazı anti sosyal davranışlar, ekonomik sorunlar, işsizlik problemler olabilir. Genel sosyal durumu temel alarak bu insanlar için rehabilitasyon merkezleri kurulması lazım. Şiddetin temelinde anti sosyal davranışlar ve sağlık bozukluğu yatmaktadır. O yüzden muhakkak rehabilitasyon şart. Bu insanları eğiterek şiddetin ne kadar yanlış bir şey olduğunu hem örf adetlerimize hem dinimize aykırı bir olay olduğunu bilhassa kadınlara olan şiddeti anlatarak ilerleyebiliriz? şeklinde konuştu.

?Birbirleri ile uygun olmayan kişilerin evlenmemeleri lazım?

Şiddetin eğitimsizlikten dolayı ortaya çıktığını çocuklardan daha çok ailelerin eğitilmesi gerektiğini de vurgulayan Ebadi aynı zamanda uygun olmayan kişilerin evlenmemeleri gerektiğini de söyledi. Ebadi sözlerine şu şekilde devam etti; ?Çocuklar ailede gördüklerini uygular. Eğer şiddet içerisinde bir çocuk büyüyorsa o da ileride muhakkak şiddete başvurur. Biz çocuktan ziyade aileleri eğitmemiz gerekiyor ve uygun olmayan eşlerin birbiri ile evlenmemeleri lazım. Bir- iki kişiyle bu sorunların karşısında durmamızın bir manası yok. Bu konuda genel bir seferberlik içerisinde olmalıyız.?

?Süperegosu olan erkekler kadına şiddet uygulamaz?

Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kerem Doksat da pozitif psikoloji konusunun neden önemli olduğunu ve kadın şiddetinde bu yöntemin etkili olabileceğine değindi. Pozitif psikoloji türünde meditasyon, kendini iyi hissetme, nefes alma ve benzeri tekniklerin uygulandığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Kerem Doksat, ?Şiddet kabul edilecek bir şey değil. Aklı başında olan bir erkek, süperegosu varsa kadına şiddet göstermemelidir. Pozitif psikoloji, son senelerde çok ivme kazanan yeni bir terapi yöntemi. İnsanları bilinçlendirmek, devletin bu konuda gerekli yaptırımları ortaya koyması ve en önemlisi insanın insan olduğunu, kadının da şiddet gösterilmeyecek kadar narin bir varlık olduğunu, kadına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulamak gerektiğini düşünüyorum? diye konuştu.

Şiddetin altında yatan sebepler

Doksat, kadına şiddetin nedenleri arasında bastırılan öfke, bilinç dışına atılmış yansıtılan öfke ve insanlara karşı düşmanlığın olduğunun altını çizerek, ?Bunlar tabi süperego, ego, id gibi klasik modelle de evrensel kodla da izah edilebilir. Evrimsel açıdan biz zaten doğuştan gelen çoğalma ve saldırma içgüdülerine sahibiz. Bunları denetim altına aldığımız ölçüde insan oluruz. İnsanlar kötü bir geçmişe sahip olsalar da hiçbir zaman geç kalmış sayılmazlar. İnsanları insan yapan en büyük özellik, prefrontal korteks dediğimiz bölgenin çok evrimleşmiş olması. Bu yüzden bir insan başka bir insana vahşet uygulamamalı. Bunu kontrol etmede de pozitif psikoloji işe yarayacaktır? ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.

Anahtar Kelimeler:
Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti