Meridyen Eğitim Kurumları

Uzm. Dr. Eynallı, Beta Mikrobundan Korunmanın Yollarını Anlattı

Uzm. Dr. Eynallı, Beta Mikrobundan Korunmanın Yollarını Anlattı

Kış aylarında veya mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonunun halk arasında da beta mikrobu diye bilinen mikroorganizmanın boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteri olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkl

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Kopan Eynallı, beta mikrobu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Eynallı, "Kış aylarında veya mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonu halk arasında da beta mikrobu diye bilinen mikroorganizma boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteridir. En sık 5-15 yaş arası çocuklarda görülüyor. Boğaz ağrısı ve ateşi olan çocukların yaklaşık yüzde 10-15?inde A grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı vardır" dedi.

Beta mikrobunun bulaşıcı olduğunu söyleyen Saliha Kopan Eynallı, "Beta mikrobu bulaşıcıdır. Grup A Beta-Hemolitik Streptokok genellikle insandan insana temasla, tükürük ve burun salgıları ile aktarılır. Salgınlar özellikle kalabalık ortamlarda; okullarda veya aile içerisinde hızla yayılabilir. Kuluçka süresi genellikle 2-4 gün arasındadır. Bulaşıcılık antibiyotik ve destek tedavisinde 24 saat sonra ortadan kalkar. İyileşme süreci en az 7 gündür. Ancak ciddi komplikasyonların önlenmesi açısından vakaların 4-6 hafta izlenmesi gerekmektedir. Bu hastalığı geçiren çocukların yüzde 10-15 kadarı taşıyıcı olarak kalır. Yani herhangi bir şikayete sebep olmaz. Taşıyıcılar hastalığı bulaştırmaz ve tedavi edilmelerine gerek yoktur" diye konuştu.

 

"Beta mikrobunun belirtileri ve tedavisi"

Beta mikrobunun belirtileri ve tedavisi hakkında da bilgiler veren Uzm. Dr. Saliha Kopan Eynallı şunları söyledi: "Beta tarafından meydana getirilen en sık enfeksiyonlar solunum yolu, deri ve yumuşak dokuları içerir. Akut farenjit ve zatürrenin önemli bir sebebidir. Boğaz iltihabında aşağıdaki bulgular görülebilmektedir. Yutkunma ve beslenme güçlüğü, kötü ağız kokusu, yüksek ateş, titreme, vücut ağrısı, iştahsızlık, karın ağrısı, bulantı ve kusma. Beta teşhisi için altın standart boğaz kültürü yapılmasıdır. Boğaz kültürü sonucu hemen çıkmayacağı için hızlı antijen testleri geliştirilmiştir. Hızlı antijen testlerinin duyarlılığı yüzde 90-95?tir. Beta mikrobu ile bademcik iltihabı aynı şey değildir. Birçok mikroorganizma bademcik iltihabına sebep olabilir beta mikrobu da bunlardan birisidir. Yapılan boğaz kültüründe Beta tespit edilirse antibiyotiğe başlamak gerekir. Penisiline son derece duyarlıdır. Tedavi süresi ise 10 gündür. Penisiline alternatif amoksisilin grubu antibiyotikler tercih edilebilir. Eğer çocuğun penisilin alerjisi varsa makrolid grubu antibiyotikler tercih edilmelidir."

 

"Tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara neden olabilir"

Beta mikrobunun tedavi edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini de sözlerine ekleyen Eynallı, "Beta tedavi edilmezse kızıl, servikal adenit, peritonsiller apse, retrofarengeal apse, kulak enfeksiyonu, mastoidit, sinüzit, zatürre, akut eklem romatizması, akut poststreptokoksik glomerülonefrit dediğimiz böbrek iltihabı gibi hastalıklara neden olabilir. O nedenle beta tespitinden sonra 9 gün içinde antibiyotik tedavisi başlanması önemlidir. Beta mikrobundan korunmak için beslenme desteği, hijyen önemli. Özellikle kapalı, kalabalık yerlerden uzak durulması, bulunulan yerin havalandırılması, sık el yıkanması, hasta kişilerle temastan kaçınılması hastalıktan korunmada önemlidir. Beta enfeksiyonunu önleyici bir aşı yoktur" şeklinde konuştu.



Cumartesi 17.9 ° / 5.1 °
Pazar 8.8 ° / 6.4 °
Pazartesi 9.5 ° / 5.4 °
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,53% 0,17
  • EURO

    36,00% -0,63
  • GRAM ALTIN

    3009,75% 1,62
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01
Meridyen Eğitim Kurumları
Ambalaj ürünleri pazarlama
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi
Öğretmenler günü kutlu olsun
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Google Haberler Servisimize Abone Olun