Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,62% 0,09
  • EURO

    51,90% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7031,08% -1,21
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,16
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Yerlikaya ve Tunç’tan veda mesajı

YEREL YÖNETİMLER

9. Uluslararası Sosyodrama Konferansı Öncesi Atölye Çalışması Tamamlandı

YEREL YÖNETİMLER

Kayseri Büyükşehir Meclisi Şubat Oturumunda Kararlar Aldı

GÜNDEM

Adalet ve İçişleri bakanları değişti!

YEREL YÖNETİMLER

YEREL YÖNETİMLER Haberleri
Tarih: 27.01.2025 15:34 Güncelleme: 27.01.2025 15:34
ARABULUCULUK İLE ANLAŞMAZLIKLAR KISA SÜREDE ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Yargıya taşınması durumunda uzun sürebilecek iş yerinin tahliyesi uyuşmazlığı, arabuluculuk uygulaması sayesinde 3,5 haftada çözüme kavuştu. İş yeri sahibi ve kiracı, kiranın güncellenmesi ve taşınmazın 2 yıl sonra tahliye edilmesi şartıyla anlaşmaya vardı.

Kira, kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı anlaşmazlıklarda 1 Eylül 2023'ten itibaren zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulaması sayesinde, uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşturuluyor.

Ankara'da iş yerinin tahliyesi konusunda çıkan iki farklı anlaşmazlık, arabuluculuk uygulaması sayesinde yargıya gitmeden anlaşmayla sonuçlandı.

KİRACISINDAN OLUMLU YANIT ALAMAYINCA ARABULUCUK UYGULAMASINA BAŞVURDU

Yeni satın aldığı iş yerindeki kiracıyla irtibata geçen iş yeri sahibi, kendi ihtiyacı nedeniyle iş yerinin boşaltılmasını istedi. Kiracısından olumlu yanıt alamayınca ise arabuluculuk uygulamasına başvurdu.

Taraflarla farklı tarihlerde 3 kez toplantı yapan arabulucu, yaklaşık 3,5 haftada uyuşmazlığı çözüme kavuşturdu. Taraflar, kiranın artırılması ve iş yerinin 2 yıl sonra tahliye edilmesi yönünde anlaştı.

İş yeri sahibi kendi kullanımı için 10 ay önce satın aldığı iş yerindeki kiracıyla görüştüğünde "Kesinlikle boşaltmayacağım. Hukuki süreci sonuna kadar devam ettireceğim" yanıtını aldığını söyledi.

Olumsuz cevap karşısında arabulucuya başvurduğunu söyleyen malik, "Kısa sürede arabulucu tarafından kira artışı ve tahliye taahhütnamesi alındı. Zaman kaybetmeden iki taraf da huzurlu bir şekilde sonuca erdi." dedi.

Arabulucu ise iletişime geçtiği kiracının, ilk başlarda iletişime kapalı ve zor bir profilde olduğunu söyledi.

Süreç içerisinde "Tahliye edersem ne zaman olur? Tahliye tarihine kadar kira ne olacak?" gibi konuların müzakere edilmeye başlandığını anlatan arabulucu üçüncü toplantıda tarafların anlaştığını belirtti.

Taraflar arasında dostane şekilde 3,5 haftada uzlaşma sağlandığını kaydeden arabulucu, "3,5 yıllık bir davadan hem taraflar hem devlet tasarruf etmiş oldu. Konu çözüldü ve toplumsal uzlaşı anlamında en nihayetinde ilişkiler de onarıldı. İki taraf da bu şekilde mağdur olmadan kendilerine uygun bir çözüm yönteminde uzlaşmış oldular." diye konuştu.

ARABULUCULUK SAYESİNDE UYUŞMAZLIK 2 HAFTADA SONUÇLANDI

Arabulucuların çözüme kavuşturduğu diğer dosyada ise iş yeri sahibi 1 yıl içerisinde iki kez kirayı ödemeyi geciktiren kiracısından iş yerini boşaltmasını istedi ancak olumlu yanıt alamadı.

Arabulucunun devreye girmesiyle uyuşmazlık 2 haftada sonuçlandı. Taraflar, iş yerinin 1 ay sonra boşaltılması konusunda anlaştı.

Malik, kısa süre içerisinde 3 ayrı davaya konu olacak uyuşmazlığın, tek bir tutanakla çözümlendiğini söyledi.

Dava sürecinin iki tarafı da etkileyen uzun bir süreç olduğunu aktaran iş yeri sahibi, "Arabuluculukta çözümlenmesi iki tarafın da menfaatine. Dava masraflarının kiracıya yüklenmesi, mal sahibinin avukat ücretinin yine kiracıya yüklenmesi gibi birtakım masraflardan kurtulması kiracı açısından avantajlı. Kiraya veren açısından da dava sürecini beklemeden iş yerine veya evine kavuşması çok büyük avantaj diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Arabulucu ise çok kısa sürede dosyayı anlaşmayla sonuçlandırdıklarını belirterek, "Öncelikle kiralananın yaklaşık 1 aylık sürenin sonunda tahliyesi, diğer yandan tahliye sonrası depozito iadesinin nasıl yapılacağı ve aynı zamanda kiralanan gayrimenkulün var ise bir zararı ne yönde giderileceği şeklinde 3 farklı konuyu tek bir arabuluculuk dosyasında anlaşmaya bağladık." şeklinde konuştu.

Yargı sürecinin her iki taraf için zaman kaybı olacağını anlatan arabulucu, "Her iki taraf için de belki tatmin edici bir sonuç vermeyecekti. Kendi rızalarıyla varacakları bir anlaşmanın koşullarını taşımayacaktı. Aynı zamanda mal sahibi de üç farklı durum için üç farklı mahkeme ile süreç yürütmek durumunda kalacaktı. Bu da hem ekonomik olarak tarafları yoruyor hem de taraflar bu süreçlerden psikolojik olarak da olumsuz etkileniyorlar." değerlendirmesinde bulundu.


Ankara,Adalet Bakanlığı
belediye365.com

Yeni yılınız kutlu olsun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti