16345,82%-0,38
43,60% 0,16
51,57% 0,37
6942,61% 3,13
11654,37% 0,11
Keçiören Belediyesi, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası ve Başkent Ankara Strateji Enstitüsü (BASE) iş birliğinde “6 Şubat Depremlerini Anma ve Afetlere Dirençli Kentler Paneli” düzenlendi. Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremleri anmak ve afetlere karşı daha dirençli kentlerin yollarını değerlendirmek amacı taşıdı. Panele Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan da panelist olarak katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan bir deprem videosu gösterildi.
Moderatörlüğünü 21. Dönem Ankara Milletvekili Şevket Bülend Yahnici’nin yaptığı panele; Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, CHP PM Üyesi Berk Kılıç, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, BASE Başkanı Engin Öktem, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Kart, BASE Bilim Kurulu Üyesi Dr. Hakan Çavaş, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Demirci, AFAD Afet Yönetimi Merkezi Daire Başkanı Abdullah Özçelik, CHP Keçiören İlçe Başkanı Görkem Cevahir Yıldırım, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, depremin bir gerçeklik olduğunu ve bu gerçeğe karşı bilim ve denetim rehberliğinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Özarslan, “Depremi kader olarak görmek yerine, bilimin ve aklın rehberliğinde gerekli tedbirleri almak zorundayız. İlimle, bilimle, etkin denetimle ve doğru yöntemlerle bu süreci yönetmek mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremlerin yıkıma dönüşmesinin temel nedeninin bilimsel uyarıların dikkate alınmaması olduğunu belirtti. Ercan, “Sorun, depremin kendisi değil; yönetim anlayışı, denetim eksikliği ve ekonomik koşullardır. Bilim ve mühendislik rehber alınmadığı sürece aynı acıları yaşamaya devam ederiz” dedi.
BASE Başkanı Engin Öktem, felaketlerin çabuk unutulduğuna dikkat çekerek, “Acıyı unutmamak ve sorumluluğu hatırlamak zorundayız. Güvenli kentler yalnızca mühendislik hesaplarıyla değil, etik sorumluluk anlayışıyla mümkündür” mesajını verdi.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Kart, depreme dirençli kentler için yetki ve sorumlulukların netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Kart, “Sorun yönetmeliklerin yetersizliği değil, mevcut yönetmeliklerin bilimsel içeriğine uygun biçimde uygulanmaması ve etkin denetlenmemesidir. Belediyelerde zemin ve deprem konularında yetkin jeofizik mühendislerinin istihdamı bir tercih değil, kamusal zorunluluktur” açıklamasında bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından panelde, “Aynı Deprem Tekrar Olsa Ne Farklı Olurdu?” sorusu ele alındı. Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan yerel yönetimlerin sorumluluklarını anlattı. Dr. Hakan Çavaş kriz yönetimi süreçlerini, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Demirci zemin-bina ilişkisini, AFAD Daire Başkanı Abdullah Özçelik ise afet yönetiminin farklı aşamalarına dair bilgiler paylaştı.
Program, plaket ve hediye takdimlerinin ardından sona erdi.
İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor
Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!
Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı
Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti