Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğiyle, 6 Şubat depremlerini anmak ve afetlere yönelik bilimsel veriler ışığında geleceğe dönük planlamaları tartışmak amacıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, Çanakkale Belediyesi'nin afet alanındaki çalışmalarına da yer verildi.
"Deprem Gerçeğimizi Unutmuyoruz: Sağlam Gelecek Dirençli Kentlerle Kurulur" başlıklı etkinliğe, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun, CHP İl Başkanı Av. Levent Gürbüz ve Belediye Meclis Üyeleri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Program, 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Moderatörlüğünü Çanakkale Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürü Kadri Faik Tetik'in yaptığı panelde ilk konuşmayı, ÇOMÜ Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Tolga Bekler gerçekleştirdi. Bekler, "Çanakkale'nin Depremle Sınavı: Bir Belirsizliğin Anatomisi" başlıklı sunumunda, afet öncesi hazırlığın hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.
ÇOMÜ Çan Meslek Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, "Deprem Dirençli Kent Planlaması" konusunda değerlendirmelerde bulunarak, deprem zararlarının azaltılmasının ancak doğru yapı-zemin ilişkisi ve afet odaklı kent planlamasıyla mümkün olacağını ifade etti.
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. B. Kanat Bozdoğan, "6 Şubat Depremleri Işığında Yapı Güvenliği"ni ele aldı ve kamu kurumlarının birlik içinde hareket etmesi ile yönetmeliklere uyulmasının önemine dikkat çekti.
ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Feyza Nur Bekler ise "Afet Farkındalığı ve Afet Gönüllüğü" sunumunda, profesyonel ekiplerin yanı sıra gönüllü faaliyetlerin de büyük önem taşıdığını kaydetti.
Çanakkale Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü'nden Dr. Onur Eyisüren, belediyenin 2012'den bu yana sürdürdüğü çalışmaları anlattı. Eyisüren, "Deprem dirençli bir kent için bilimsel hazırlık süreci uzun. Çanakkale Belediyesi olarak 12 yılından bu yana çalışıyoruz ve bugün de yapacak işlerimiz var" dedi.
Sunumda, belediyenin yürüttüğü projeler şu şekilde sıralandı:
Kapanış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Muharrem Erkek, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri andı ve panele katkı sunan akademisyenlere teşekkür etti. Üniversite ile yakın iş birliğinin önemine değinen Başkan Erkek, "Uzmanlığa ve bilime önem vermeden hiçbir şeyi başaramayız" dedi.
Çanakkale Belediyesi'nin afet ve risk yönetiminde Türkiye'de örnek bir konumda olduğunu belirten Erkek, "2012'deki altyapı protokolü bizi bugüne getirdi. Kentte 11 aktif deprem istasyonumuz, 18 toplanma alanımız var. Deprem Parkı'nı da yapacağız. Yapı zemin laboratuvarımız birçok belediye tarafından inceleniyor" ifadelerini kullandı.
Afetlerde gönüllülüğün önemini vurgulayan Başkan Erkek, "İlk fırsatta ben de bir gönüllülük programına katılarak sertifika alacağım" diyerek konuşmasını tamamladı. Etkinlik, akademisyenlere plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.